Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Prilozi
U Centru za kulturu Smederevo biće organizovana tribina o postjugoslovenskom filmu
Postavljeno: 22.11.2018.
Program će se održati 27.novembra od 19 časova


Postjugoslovenski film biće tema predstojeće tribine u Centru za kulturu Smederevo,  u okviru koje će gostovati Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor FEST-a. Program će se održati u utorak, 27. novembra, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, sa početkom u 19 sati. Tematizacija će obuhvatiti pitanje odnosa prema prošlosti u filmskim ostvarenjima nakon raspada SFRJ, odmak od jugoslovenskog narativa u kinematografiji i kritički, pa i ironijski odnos prema njemu i sliku rata na prostorima bivše Jugoslavije.

Problematika dekonstrukcije i destabilizacije nacionalnog, društvenog, pa i indvidualnog identiteta, kao i procesa uspostavljanja identiteta u tranzicionom prostor-vremenu biće obrađena u razgovoru sa Pantelićem  uz podsećanje na odgovarajuća filmska ostvarenja. Kao važan činilac opservacija koje se odnose na postjugoslovenski film biće razmotren tretman traume povezane sa sukobima, zločinima i stradanjima, krizama i razaranjima, erupcijama nasilja na teritorijama koje su bile u sastavu SFRJ.  Biće napravljen osvrt i na pitanje ideološke manipulacije kao i na mogućnost filma da utiče na naše viđenje istorije. 

Publika će biti u prilici da se u sklopu obrade teme, podseti na filmove kao što su „Podzemlje“ Emira Kusturice, „Lepa sela lepo gore“ Srđana Dragojevića, „Pre kiše“ Milča Mančevskog... Ulaz je slobodan, a razgovor vodi Marko Cvetković, urednik naučno- obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo.


 
 Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, bio je izvršni direktor dugogodišnji urednik filmskog programa i filmski kritičar TV Studio B. Član je izvršnog odbora Evropske federacije filmskih arhiva, Evropske filmske akademije i aktuelni umetnički direktor Festa. Iza njega je veliki broj autorskih televizijskih i radio emisija (Cinema Club, Tačno u podne, Pop Corn, Hronika Festa, Hronika Festivala autorskog filma…), specijala i intervjua iz sveta sedme umetnosti i dve decenije izveštavanja sa najznačajnijih svetskih filmskih manifestacija. U dva mandata bio je član Saveta Festa, a 2005. predsedava Savetom beogradskog međunarodnog filmskog festivala. Bio je selektor filmskih festivala u Parizu, Novom Sadu i na Paliću, kao i član žirija na domaćim filmskim festivalima. Dobitnik je Nagrade grada Beograda u oblasti novinarstva za 2012. godinu kao i srebrne plakete Direkcije Festa, te velikog broja zahvalnica domaćih filmskih festivala. Jugoslav Pantelić je inicijator i pokretač nagrade „Nebojša Đukelić“, koju filmski kritičari dodeljuju za najbolji film. Bio je selektor prvog „Dunav film festa“ koji je održan u Smederevu.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 05.08.2021.
EPS Distribucija: 6. avgusta bez struje stanovnici zgrada u ulici Svetog Save (brojevi 8 i 10) i Kralja Petra Prvog (brojevi 6 i 7)
Razlog isključenja su radovi na elektromreži.
Postavljeno: 05.08.2021.
Domu zdravlja S. Palanka uručeni EKG aparati
U pitanju je donacija Udruženja SAMA iz Merilenda.
Postavljeno: 05.08.2021.
OB "Stefan Visoki": 7. i 8. avgusta preventivni pregledi u bolnici i Domu zdravlja
Pregledi će se realizovati od 8 do 14 časova.
 


 
 
Kursna lista