Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Politika
ePodunavlje: PARLAMENT ZA PRIMER: Skupština opštine Velika Plana u ovom mandatu održala 28 sednica
Postavljeno: 15.01.2019.


Skupština opštine Velika Plana, broji ukupno 39 odbornika, od čega odbornička grupa Srpske napredne stranke ima 25 odbornika, odbornička grupa Demokratske stranke Srbije 5, Socijalistička partija Srbije 4, a Narodna stranka Vuka Jeremića i Demokratska stranka po dva odbornika. Odborničku većinu čini koalicija odbornika Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, sa 29 od ukupno 39 odbornika.

Predsednik Skupštine Nenad Perić kaže da je parlament za sve sednice imao potreban broj odbornika da može punovažno da radi i odlučuje. Sva predložena akta usvojena su velikom većinom.

- Rad Skupštine u dosadašnjem periodu karakteriše izuzetna efikasnost, čemu doprinosi dobra priprema u kojoj najpre učestvuje opštinska uprava izradom nacrta akata, a zatim opštinsko veće razmatra te nacrte i predlaže akte skupštini. Rad Skupštine karakteriše striktna primena Poslovnika. Narušavanje dostojanstva Skupštine i upotreba uvredljivih reči i izraza nije dozvoljena. Odbornici su dužni da se jedni drugima obraćaju sa uvažavanjem, a svako suprotno ponašanje se sankcioniše, tako da u Skupštini vlada radna i konstruktivna atmosvera, koja često rezultira jednoglasnim donošenjem odluka, kaže Perić.

Sve donete odluke istoga dana se otpremaju onima na koje se odnose i objavljuju u službenom glasilu.Rad skupštine je transparentan, predsednik skupštine na lokalnoj televiziji najavljuje svaku sednicu uz komentar dnevnog reda, sednice se u celosti snimaju i reprodukuju na lokalnoj televiziji, a posle sednice predsednik skupštine i drugi zainteresovani daju svoje izjave za medije.

- Efikasnim radom Skupština obezbeđuje institucionalni okvir za rad izvršnih organa opštine i javnih preduzeća i ustanova koje je osnovala opština, kao i nevladinih organizacija i drugih subjekata na koje se odnose doneta akta. Na opisani način Skupština iz okvira svoje nadležnosti doprinosi uspešnom radu lokalne samouprave, u kojoj je u svakoj budžetskoj godini, pored redovnog servisiranja budžetskih korisnika, izuzetna i investiciona aktivnost. U razvoj se svake godine ulaže četvrtina budžeta, a zastupljena je u velikoj meri i socijalna funkcija. Stipendira se ukupno 150 učenika i studenata, izdvajaju se sredstva za podsticanje novog zapošljavanja, stimuliše se poljoprivredna proizvodnja, sport i kultura su na zavidnom nivou, ističe Perić.

Lokalna saouprava u Velikoj Plani zapošljava 65 ljudi, što je manje od broja dozvoljenog odlukom Vlade Republike Srbije.

- U proteklom periodu broj građana koji traže zaposlenje preko Nacionalne službe zapošljavanja smanjen je za preko 1.200, što znači da raste zaposlenost, a smanjuje se nezaposlenost. Građani svoje zaposlenje u velikoj većini nalaze u novootvorenim privrednim subjektima. Građevinarstvo je u zamahu, pored obnove i izgradnje javnih zgrada, grade se proizvodne hale, objekti turizma i ugostiteljstva, raste stanogradnja. Razvoj građevinarstva sa sobom posledično obezbeđuje i rast drugih privrednih grana koje su u funkciji građevinarstva, naglašava Perić.

Opština Velika Plana spada u red uspešnijih lokalnih samouprava u Republici Srbiji. 

- Sve to čini da funkciju predsednika Skupštine vršim sa izuzetnim zadovoljstvom, zaključuje Perić za regionalni portal ePodunavlje.

Izvor: ePodunavlje
Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 23.04.2019.
Potpisana dva ugovora Opštine Velika Plana i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave vredna 14,8 miliona dinara
U pitanju su projekti Sanacija zapadnog krila opštine Velika Plana i e - Skupština - opremanje skupštine opštine Velika Plana sistemom za elektronsko glasanje
Postavljeno: 23.04.2019.
Prodajna Uskršnja izložba Dnevnog boravka "Puž" i PU "Čika Jova Zmaj" (sreda, u 17 časova)
Sva sredstva namenja su NURDOR-u, za pomoć deci oboleloj od karcinoma
Postavljeno: 23.04.2019.
Učenici "Palanačke gimnazije" postigli su odlične rezultate na smotri recitatora "Pesniče naroda mog"
Republičko takmičenje biće održano 17. i 18. maja u Valjevu
 


 
 
Kursna lista