Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Na teritoriji Podunavsko-Braničevskog okruga nema epidemije gripa
Postavljeno: 07.02.2019.


To su potvrdili nadležni iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“ u Srbiji je od početka sezone 2018/2019 prijavljeno 10 odsto više obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu nego što je to bio slučaj prethodne. Najviše stope oboljevanja beleže se kod najmlađeg i najstarijeg stanovništva a do sada je nažalost zabeleženo i nekoliko smrtnih slučajeva.

Na predlog Zavoda za javno zdravlje Požarevac U OB „Stefan Visoki“ zabranjene su posete pacijentima, zbog opasnosti od širenja virusa gripa.

Epidemija gripa je proglašena u nekoliko okruga u Srbiji, a prema rečima nadležnih iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac situacija u podunavsko-brančevskom okrugu je stabilna i nema epidemije.

Prema rečima dr Vere Joković Kostić, epidemiologa iz Zavoda za Javno zdravlje Požarevac, na teritoriji Podunavskog okruga je za prethodnu nedelju registrovano 76 osoba sa simptomima gripa ili oboljenja sličnih gripu, što je značajno manji broj u odnosu na Braničevski okrug gde je u istom periodu registrovano 653.

Institut za virusologiju i imonologiju „Torlak“, potvrdio je 5 pozitivnih nalaza na virus gripa Tipa A (H1N1), i to kod dve osobe sa teritorije Braničevskog ( Petrovac na Mlavi i Požarevac) i 3 osobe sa teritorije Podunavskog okruga (Smederevo), potvrdili su nadležni iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Kao najznačajniju meru prevencije od virusa stručnjaci ističu vakcinaciju. Prema rečima dr Vere Joković Kostić, Zavod za javno zdravlje Požarevac dobio je 11.480 pojedinačnih doza vakcina protiv gripa za oba Okruga, i više od 95% je aplicirano što znači da je stvoren kolektivni imunitet.

Ipak, kao dodatne preventivne mere stručnjaci ističu izbegavanje kontakta sa osobama koje kašlju i kijaju, da koriste maramice za zaštitu disajnih organa, redovno peru ruke i unose što više vitamina.

Karakteristični simptomi gripa tipa AH1N1 su povišena temperatura, iznad 38 stepeni, jak kašalj, curenje nosa i malaksalost, i preporučuje je se da se osobe sa ovim simptomima odmah jave svom izabranom lekaru.

Stručnjaci ističu da se u narednih nekoliko nedelja očekuje povećanje broja obolelih i zbog toga je neophodno da se pažljivo prate uputstva lekara.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.04.2019.
RHMZ Srbije: Upozorenja na jak i olujni vetar od utorka do petka
u utorak pad temperature, pa zatim sve toplije vreme
Postavljeno: 21.04.2019.
Uspešan vikend za karatiste trenera Milice Novković: Na dva takmičenja ukupno 12 medalja
Palančani i članovi KK Mladenovac uspešni na Zlatnom pojasu Čačka i na Kupu Beograda
Postavljeno: 21.04.2019.
Uspešan vikend za karatiste Goše: 11 medalja na dva takmičenja
Puleni trenera Miodraga Vukovića i Aleksandra Stanisavljevića uspešni na Zlatnom pojasu Čačka i na Kupu Uže Srbije
 


 
 
Kursna lista