Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
U Palanci održana obuka za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi
Postavljeno: 28.03.2019.


Tom prilikom predstavljen je pravni okvir novog sistema za angažovanje sezonskih radnika

U organizaciji NALED-a, nemačke razvojne agencije GIZ i Poreske uprave, danas je u Maloj sali SO održana obuka za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi shodno novom Zakonu koji je na snazi od početka 2019. godine. 

Prema ovom Zakonu poslodavci (pravna lica, poljoprivredni proizvođači) su u obavezi da prijave i odjave svoje sezonske radnike. 

Novi zakon predviđa da se za vreme obavljanja sezonskih poslova radnik ne briše iz evidencije nezaposlenih, niti mu se obustavlja isplata novčane naknada Nacionalne službe za zapošljavanje koju je ostvario za vreme privremene nezaposlenosti.

Za sezonske radnike mlađe od 18 godina uslov je da su zdravstveno sposobni za rad, kao i da dobiju pismenu saglasnost roditelja, kao i da takav rad ne ugrožava njegovo zdravlje, moral i obrazovanje.

Sezonski radnici mogu  da se prijave u bazu sezonskih radnika kako bi našli poslodavca.

 
NALED je uz podršku GIZ-a koordinirao izradu softvera odnosno portala za prijavu sezonskih radnika  koji je predat u nadležnost Poreske uprave i povezan sa CROSO i Nacionalnom službom za zapošljavanje. To će omogućiti da NSZ tokom 2019. kreira registar sezonskih radnika i olakša povezivanje poslodavca i lica sa željenim veštinama.

S tim u vezi danas su predstvnici Poreske uprave i NALED-a predstavili pravni okrug novog sistema za angažovanje sezonskih radnika kao i mogućnost on-line prijave radnika preko portala www.sezonskiradnici.gov.rs.

Pojednostavljena procedura podrazumeva da uz upis JMBG-a radnika, označe vrstu posla, bilo da je reč o branju, sadnji, orezivanju ili drugom, kao i da u kalendaru izaberu dan ili više dana tokom kojih će raditi.
 

 Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.06.2021.
Učenici osmog razreda narednih dana polažu završne ispite male mature
Test iz srpskog jezika je sutra, iz matematike u četvrtak, a kombinovani test đaci rade u petak.
Postavljeno: 22.06.2021.
Elektrodistribucija: u sredu, 23. juna, bez struje potrošači u Goloboku i delovima Grčca i Dobrog Dola
Zbog neohodnih radova
Postavljeno: 22.06.2021.
Turnir u malom fudbalu "Kusadak 2021": Rezultati i raspored utakmica
U ponedeljak su odigrane 4 utakmice
 


 
 
Kursna lista