Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Promocija zbirke soneta "Tajno društvo enciklopedista" u Centru za kulturu Smederevo
Postavljeno: 06.05.2019.


Predstavljanje knjige je zakazano za 7. maj od 20 časova.

Beogradska izdavačka kuća Prosveta objavila je knjigu 142 soneta našeg sugrađanina Milosava Slavka Pešića sabranih u deset poglavlja pod skupnim naslovom "Tajno društvo enciklopedista". Ovo delo jezičko-stilskog majstorstva biće predstavljeno u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo u utorak, 7. maja, a program će početi u 20 časova.

Soneti u knjizi Tajno društvo enciklopedista jasno su, po ciklusima, omeđeni  erosom, tanatosom, razbarušenim  životopisima antičkih filosofa i savremenih pesnika kojih više nema.

Razgovor o knjizi će sa autorom voditi Ivica Bojičić, profesor srpskog jezika i književnosti. Odabrane pesme govoriće Dragan Pavlović, Nebojša Petković i Milosav Slavko Pešić. 

U muzičkom intermecu nastupiće Lenka Stanojević (12), Ema Milićević (8), Ružica Bajić (9) i Vojin Nikolić (12).

Tajno društvo enciklopedista,  za  objavljivanje, preporučilo je pet akademika i petnaestak pisaca, prevodilaca,  multimedijalnih umetnika i knjigoljubaca.

Objavljivanje knjige "Tajno društvo enciklopedista" finansijski je pomogla gradska uprava Smedereva na preporuku komisije za kulturu.

Pešić je pesnik, prozaist i prevodilac. Autor je više pesničkih zbirki, tri romana, obimne romansirane i ilustrovane starim razglednicama Smedereva monografije Smedereva, od početka  20. veka do danas. 

Više od dve decenije dopisnik je  Bete iz Smedereva.  

Među prevodima izdvaja se zbirka Mocartovih pisama ženama u izdanju beogradske Paideje, koju je kritika izuzetno dobro primila i obiman izbor pesama jugoslovenskih pisaca svih životnih doba. Taj cvetnik iz osamdesetih godina, za mesec dana, imao je dva izdanja i tiraž  od 45.000 primeraka.

Do izlaska prve pesničke knjige Pešić je ušao u antologije Zorana Gluščevića U vreme nesigurno, Bogdana A. Popovića Poezija i tradicija i više kritičkih izbora kritičara i antologičara Milutina Srećkovića.

Pešić je  preveo dnevničke zapise i pesme Silvije Plat, zbirku Tatjane Mihailovne Gluškove "Bez rastanka" (Razluki nъet), izbor Mocartovih epistola ženama (iz Die Bäsle - Briefe;  Mozart Briefe), Maruše Krese Vajdner "Juče, danas, sutra" (Gestern, Heute, Morgen), Tona Kuntnera "Moja kuća" (Moja hiša), Alojza Ihana "Srebrnjak" (Srebrnik), Alojza "Gradnika pesme" (Pesmi), Svetlane Makarovič "Odbrojavanja" (Izštevanja) i Ervina Frica "Prolaznost "(Minevanja).
 
 
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 19.09.2019.
Humanitarna akcija NURDOR-a "Pruži korak": Pešačenje Tamare i Bogdana od Niša do Beograda, u Palanci će biti u ponedeljak 23. septembra
Ovu akciju mogu da podrže svi instaliranjem aplikacije "Pruži korak" na mobilne telefone, koja će meriti vaše korake i kovertovati ih u dinare, a sumu koju na taj način prikupite NURDOR-u će u vaše ime donirati kompanije
Postavljeno: 19.09.2019.
Besplatni preventivni pregledi u OB "Stefan Visoki" u Palanci (nedelja, 22. septembar od 8 do 16 časova)
Građani će moći da urade preventivne ORL preglede, ultrazvuk stomaka, tumor markere, i izmere krvni pritisak i šećer u krvi
Postavljeno: 19.09.2019.
Počelo uklanjanje drvoreda u Francuskoj ulici u Palanci
Ulica se parcijalno zatvara za saobraćaj a vozila se preusmeravaju na alternativne pravce
 


 
 
Kursna lista