Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
U Maloj sali SO Smederevska Palanka održan Okrugli sto povodom dana sećanja na žene žrtve nasilja
Postavljeno: 21.05.2019.


Pored organizatora iz udruženja Femina, okruglom stolu prisustvovali su aktivisti Autonomnog ženskog centra iz Beograda i predstavnici nadležnih institucija

Povodom 18. maja, dana sećanja na žene žrtve nasilja, danas je u maloj salo SO Smederevska Palanka, održan Okrugli sto. Ovaj događaj, kome su prisustvovali predstavnici feminističkih organizacija, policijske stanice u Smederevskoj Palanci, Centra za socijalni rad i drugih nadležnih institucija organizovalo je udruženje žena „Femina“ iz našeg grada. 

Tema okruglog stola bili su efekti primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji je donet 2017. godine i koji se prema rečima Ane Jevtić, advokata u Udruženju žena "Femina", osećaju tek posle dve godine.

"Za razliku od 2018. godine, gde smo imali 30 slučajeva femicida, od početka 2019. godine zaključno sa današnjim danom imamo 8 femicida, tako da su očigledni efekti primene ovog Zakona, istakla je Ana Jevtić.

Pored predstavnika nadležnih institucija na skupu koji je posvećen Danu sećanja na žene žrtve nasilja govorili su i aktivisti Autonomnog ženskog centra iz Beograda, nevladine organizacije koja pomaže osnaživanju žena.Oni su javnosti ukazali na porazavajuće statističke podatke koji datiraju deset godina unazad.

"U Srbiji ne postoji zvanična evidencija slučajeva femicida. Prema podacima iz medija u poslednjoj deceniji u Srbiji je ubijeno više od 320 žena”, rekla je Vedrana Lacmanović aktivistkinja Autonomnog ženskog centra.


Javnosti su se obratili i nadležni iz PS u Smedervskoj Palanci, koji su istakli da je saradnja sa institucijama koje su u ključne u sporovođenju Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, na visokom nivou.


 Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 19.09.2019.
Humanitarna akcija NURDOR-a "Pruži korak": Pešačenje Tamare i Bogdana od Niša do Beograda, u Palanci će biti u ponedeljak 23. septembra
Ovu akciju mogu da podrže svi instaliranjem aplikacije "Pruži korak" na mobilne telefone, koja će meriti vaše korake i kovertovati ih u dinare, a sumu koju na taj način prikupite NURDOR-u će u vaše ime donirati kompanije
Postavljeno: 19.09.2019.
Besplatni preventivni pregledi u OB "Stefan Visoki" u Palanci (nedelja, 22. septembar od 8 do 16 časova)
Građani će moći da urade preventivne ORL preglede, ultrazvuk stomaka, tumor markere, i izmere krvni pritisak i šećer u krvi
Postavljeno: 19.09.2019.
Počelo uklanjanje drvoreda u Francuskoj ulici u Palanci
Ulica se parcijalno zatvara za saobraćaj a vozila se preusmeravaju na alternativne pravce
 


 
 
Kursna lista