Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Predavanje "Kafkin Proces i kafijansko na filmu" u Centru za kulturu Smederevo
Postavljeno: 27.05.2019.


28. maj 19 časova

U okviru majske ponude naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo, u utorak, 28. maja, sa početkom u 19 sati održaće se predavanje KAFKIN „PROCES“ I KAFKIJANSKO NA FILMU. Predavač je Ivan Velisavljević dramatrug, filmski i književni kritičar.
 
U prenošenju Kafkinog sveta na film, reditelji su se često oslanjali na vizuelne odlike ekspresionističkog filma i slikarstva, naglašavajući „osećanja dezorijentacije, paranoje i otuđenja“ i pokušavajući da spoje „košmarnu apsurdnost i teatralnu farsu“ koje definišu kafkijansko. No, da li takva vizuelnost zaista odgovara Kafkinom literarnom svetu, onom što doslovno piše u Kafkinoj prozi, ili je u pitanju konstrukcija uslovljena kontekstom? Kako su različiti reditelji u raznim periodima pristupali adaptaciji Kafinog „Procesa“? Kako je moguće da su smatrani manje kafkijanskim što su bili „verniji originalu“? Na ta pitanja pokušaće da odgovori Ivan Velisavljević.
Ulaz je slobodan.
 
 Ivan Velisavljević diplomirao je opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu i dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti Univerzitetu u Beogradu. Master studije komparativne književnosti završio je, radom iz filmologije, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao novinar, kolumnista, filmski i književni kritičar, a njegovi filmološki tekstovi objavljeni su u vodećim stručnim časopisima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i u Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, SAD… Tri godine predavao je kreativno pisanje na Fakultetu za medije i komunikaciju. Kao dramaturg, sarađivao je na brojnim radio-dramama, televizijskim emisijama i pozorišnim predstavama.
 
Autor je knjige Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017 (sa Đ. Bajićem i Z. Jankovićem, Filmski centar Srbije, Beograd, 2017). Uredio je knjigu Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma (sa D. Ognjanovićem, Klio, Beograd, 2008) i temat časopisa Gradac o neobičnim telima/invaliditetu u kulturi i društvu (2012). Knjige poezije Kan (2001) i Antologija: pesnici heteronimi (sa Milanom N. Lukićem, 2011). Režiser je i scenarista nekoliko filmova, od kojih su tri nastala u koprodukciji Akademskog filmskog centra Doma kulture „Studentski grad“. Na Radio Beogradu emitovane su mu četiri originalne radio-drame, kao i petnaestak adaptacija proznih dela. Autor je dva izvedena pozorišna komada, a kao dramaturg sarađivao je na nekoliko uspešnih pozorišnih predstava.
 
Dobitnik je nagrada „Rejmon Keno“ za prozu, „Josip Kulundžić“ za najbolji objavljeni esej iz oblasti filma, „Vitomir Bogić“ za najboljeg mladog radiofonijskog stvaraoca i nagrade Festivala stručne knjige za knjigu koja ostvaruje važan naučni doprinos.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 26.05.2020.
Zavod za javno zdravlje Požarevac: Prema podacima od 26. maja u Podunavskom okrugu ukupno 297 slučaja Covida-19
Smederevo 189, S. Palanka 69, V. Plana 39
Postavljeno: 26.05.2020.
RHMZ Srbije: Kišovit kraj maja i početak juna
Do kraja sedmice nestabilno vreme
Postavljeno: 26.05.2020.
Počela sa radom ambulanta Doma zdravlja u Maloj Plani
Ambulanta će biti otvorena za pacijente svakog utorka od 8 do 12 sati
 


 
 
Kursna lista