Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Šesti pozorišni festival "Teatar u tvrđavi" od 10. do 14. jula u Smederevu
Postavljeno: 04.07.2019.


Cena ulaznice za svaku predstavu je 200 dinara, osim za predstavu "Priče o Svetom Savi", za koju je ulaz slobodan.

Šestu godinu zaredom, svi ljubitelji umetnosti na daskama koje život znače imaće priliku da uživaju u festivalu ,,Teatar u tvrđavi’’. Festival je revijalnog karaktera i održava se u prelepom zdanju Smederevske tvrđave, a na festivalu ove godine gostuje pet pozorišnih ostvarenja iz Srbije.

Ova manifestacija je od velike važnosti za Smederevo jer ga pozicionira na listi domaćih pozorišnih festivala i time povećava kvalitet turističke ponude ovog grada. 

,,Teatar u tvrđavi je samo jedna od mnogobrojnih manifestacija koje Centar za kulturu Smederevo uspešno organizuje. Radujemo se jer će naš grad ugostiti vrsne pozorišne umetnike koji će u prelepom ambijentu Smederevske tvrđave, zajedno sa našom publikom, oživeti dramske klasike’’, rekao je direktor Centra za kulturu Smederevo, Dragoljub Martić.

Ove godine, Teatar u tvrđavi otvoriće Euripidova antička tragedija ,,Žene iz Troje’’, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović, reditelja Nebojše Bradića. Priča oživljava događaje iz trojanskog rata i čuvenog drvenog konja ubačenog u zidine Troje. Ovo je priča o ženama Trojankama koja se odigrava u ovom vremenu, a skrenuće pažnju na vanvremensku temu besciljno vođenog rata.

Na festivalu ćemo imati prilku da vidimo i predstavu Leskovačkog narodnog pozorišta ,,Otac’’, reditelja Miloša Jagodića. Predstava prati večni sukob dve strane, oca i majke, jednog nezadovoljstva naspram drugog, majke protiv oca. Ovo je mešavina modernog i starinskog pozorišta, a sve po istoimenom tekstu Augusta Strindberga.

Na ovogodišnjoj manifestaciji Teatar u tvrđavi, očekuje nas i komedija ,,Lutka’’ reditelja Bojana Dimitrijevića i Nevene Vukes, rađena po tekstu Miro Gavrana. Nakon sedmogodišnje veze, glavni lik odlučuje da stupi u vezu sa android najsavršenijom lutkom napravljenom u laboratoriji. Koliko će ga koštati ova odluka i gde će završiti, videćemo u ovoj komediji.

Četvrtog dana festivala očekuje nas predstava Miroslava Krleže „U agoniji“, u režiji Ane Đorđević. Priča prati život muškarca i žene i njihov intenzivni sukob koji zapravo predstavlja paradigmu cele epohe zvane savremeno doba. Predstava je prikaz kriza i dilema savremenog ljudskog bića, koje živi u tehnološki i industrijski drugačijem svetu od onog pre 100 godina. U predstavi glume Marija Vicković, Branko Cvejić i Radovan Vujović.

Predstava za decu i odrasle „Priča o Svetom Savi“, pisca Bratislava Petkovića, u izvođenju Malog pozorišta Duško Radović, uči nas neprolaznim vrednostima značajnim za svakog čoveka. Izuzetno je značajno za jedan narod da se sa generacije na generaciju prenose saznanja o nacionalnom simbolu, duhovnom zaštitniku svih Srba, Svetog Savu, koji se izborio za autokefalnost srpske crkve i postao njen prvi poglavar i zakonodavac.

Sve ulaznice će koštati 200 dinara za pojedinačne predstave, osim za predstavu ,,Priča o Svetom Savi’’ za koju je ulaz besplatan. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Centra za kulturu Smederevo, a radno vreme biletarnice je: od 10:00 do 20:00 sati radnim danima, dok je radno vreme za vikend od 17:00 do 20:00. U periodu trajanja festivala, od 10 do 14. jula, biletarnica će raditi od 10:00 do 19:00 sati. Karte se mogu kupiti i na ulazu u Mali grad Smederevske tvrđave od 19.00 do 21.00h za vreme trajanja festivala.

Sve predstave počinju od 21h, osim predstave "Priče o Svetom Savi", koja se igra u okviru porodičnog dana i počinje u 20h. Rezervacija karata se može izvršiti pozivom na brojeve 026 4624815 i 064 8295345, ili slanjem mejla na adrese centar@sdkultura.org.rs i biletarnica@sdkultura.org.rs
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 18.09.2020.
Dan polja kukuruza u Bašinu 21. septembra
Organizator je Poljoprivredna savetodavna stručna služba Smederevo
Postavljeno: 18.09.2020.
Festival "Teatar u tvrđavi" u Smederevu od 21. do 25. septembra
Šest pozorišnih predstava
Postavljeno: 18.09.2020.
Počinje poseban zdravstveni nadzor za naše građane koji se vraćaju iz inostranstva
U petak, 18. septembra, od 18 časova
 


 
 
Kursna lista