Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Udruženje građana “Svet reči” I ministarstvo omladine i sporta sprovode projekat pod nazivom "Kul je da znaš! Vršnjačkom medijacijom protiv nasilja”
Postavljeno: 08.08.2019.


Partneri na Projektu su sedam srednjih škola iz Velike Plane, Smederevske Palanke, Požarevca, Velikog gradišta, Kučeva i Despotovca

U periodu od 01.avgusta do 31.decembra 2019.godine, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Udruženje "Svet reči"(www.svetreci.org.rs)  iz Velike Plane realizuje projekat "Kul je da znaš! Vršnjačkom medijacijom protiv nasilja".

Cilj projekta je osposobljavanje vršnjačkih medijatora iz sedam srednjih škola iz opština: Velika Plana, Smederevska Palanka, Požarevac, Veliko Gradište, Kučevo i Despotovac za rad sa mladima za primenu modela medijacije u nenasilnom rešavanju sukoba.
 
Istraživanja pokazuju da je 88 odsto srednjoškolaca izjavilo  da je imalo iskustvo sa vršnjačkim nasiljem, a svaki četvrti srednjoškolac/ka (26 odsto) bio je svedok nekog oblika nasilja. Sistem kažnjavanja ne daje dugoročne rezultate, a kako bi škole postale bezbednija mesta, potrebno je u rešavanje konflikata uključivati mlade kao medijatore.

Treba ih obučiti za program vršnjačke medijacije da bi umeli da prepoznaju nasilne situacije i znali kako da reaguju tj. da nasilje zaustave i pomognu da se  uspostavi komunikacija između učenika u sukobu i stvori dobra atmosfera u odeljenju. Kroz vršnjačku edukaciju, obučeni medijatori će  svoja znanja prenositi svojim vršnjacima sa kojima će  organizovati set aktivnosti koje promovišu kulturu NEnasilja i  kreativnost mladih kao načina za razvijanje bezbedonosne kulture.

Kako je Nacionalna strategija za mlade 2015-2025 usmerena na uspostavljanje dobrih međuljudskih odnosa i interkulturni razvoj, projekat doprinosi  prevazilaženju predrasuda i ovladavanju metodama medijacije -  uspešnog rešavanja konflikata i osnaživanja mladih.

Cilj projekta je osposobljavanje vršnjačkih medijatora iz sedam srednjih škola iz opština: Velika Plana, Smederevska Palanka, Požarevac, Veliko Gradište, Kučevo i Despotovac za rad sa mladima za primenu modela medijacije u nenasilnom rešavanju sukoba.  

Zahvaljujući ovom projektu, u  sedam srednjih škola biće formirani Školski timovi za medijaciju koje će  činiti po četiri senzibilisana i pažljivo odabrana učenika/ca i jedan nastavnik koji će biti supervizor vršnjačke medijacije. Mladi koji budu prošli obuku ovladaće veštinama  koje se koriste u medijaciji, oni će biti  ohrabreni za slušanje sebe i drugih na brižan i otvoren način pun poštovanja, kao i na oblikovanje vlastitih i profesionalnih veština potrebnih za medijaciju.

Projekat je značajan jer će mladi,  obučeni da prevazilaze konfliktne situacije, umeti bolje da komuniciraju, razumeju potrebe i interesovanja drugih. Učenici će tako postati  svesni da svojim kreativnim idejama mogu menjati okolinu i uslove u kojima rade. 

Kroz 140 radionica  Školskih timova za medijaaciju (po 20 u svakoj srednjoj školi), predstavnici  odeljenja biće osposobljeni da prepoznaju nasilje i blagovremeno reaguju kao podrška.  Oni će ovladati veštinama medijacije, lakše će da prepoznaju nasilne situacije i  znati kako da reaguju tj. da nasilje zaustave i pomognu da se  uspostavi komunikacija između učenika u sukobu i stvara dobra atmosfera u odeljenju. U odeljenjima čiji su predstavnici prošli ciklus radionica Školskog tima medijatora, biće uspostavljena   klima u kojoj blagovremeno na nasilje reaguju i nastavnici i vršnjaci, tako što ga prepoznaju, zaustavljaju i uključuju se u njegovo rešavanje.


Putem radionica i ostalih vidova edukacije (organizovanjem manifestacija "Sportom protiv nasilja", "Kulturom protiv nasilja" i "Muzikom protiv nasilja"; sprovođenjem Konkursa za najbolje filmiće koji afirmišu medijaciju kao način rešavanja sukoba),  srednjoškolci i njihovi nastavnici/supervizori - članovi Školskih timova za medijaciju kroz ovaj projekat utiču na podizanje svesti o važnosti razvijanja bezbedonosne kulture kod mladih kroz korišćenje metode vršnjačke medijacije. Završna aktivnost projekta je Konferencija koja će biti organizovana u decembru i na njoj će biti sumirani rezultati realizovanih aktivnosti, proglašeni pobednici Konkursa za filmić i dodeljene zahvalnice.

           Partneri na Projektu su tri gimnazije i četiri srednje škole:

             Gimnazija Velika Plana
             Palanačka gimnazija
             Srednja škola "Žikica Damnjanović" Smederevska Palanka
             Požarevačka gimnazija
             Srednja ekonomsko-trgovinska i mašinska škola Kučevo
             Srednja škola "Miloje Vasić" Veliko Gradište
             Tehnička škola Despotovac
 
 
 Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.09.2020.
Zavod za javno zdravlje Požarevac: Prema podacima od 22. septembra u Podunavskom okrugu nema novih slučajeva zaraze virusom Covid-19
U školskom uzrastu trenutno nema pozitivnih slučajeva na koronavirus.
Postavljeno: 22.09.2020.
NSZ: Danas i sutra isplata novčanih naknada
Isplate će biti obavljene preko Poštanske štedionice.
Postavljeno: 22.09.2020.
IN MEMORIAM: Pismo i izjava zahvalnosti povodom smrti Dr Rade Nešić
 


 
 
Kursna lista