Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Politika
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović obišla novu teretnu prugu: "Smederevo će biti čvorište za teretni saobraćaj"
Postavljeno: 23.08.2019.


Ona je istakla da će ovaj projekat doprineti da Smederevo ne bude samo grad čelika, nego i grad turizma.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je danas završne radove na izgradnji nove teretne pruge u Smederevu i poručila da će zahvaljujući ulaganju u infrastrukturu ovaj deo Srbije postati čvorište za teretni saobraćaj.
 
„Nova teretna pruga dužine 7,5 kilometara važna je zbog povezivanja luke i buduće industrijske zone sa železničkim Koridorom 10, i povezivanja nekoliko vidova saobraćaja - vodnog, drumskog i železničkog. U njenu izgradnju uloženo je 9,5 miliona evra a očekujemo da radovi budu završeni za nedelju dana”, rekla je Mihajlovićeva, koja je u Smederevu pored pruge obišla i novu staničnu zgradu.
 
Ona je istakla da će ovaj projekat doprineti da Smederevo ne bude samo grad čelika, nego i grad turizma, s obzirom na to da će izmeštanje pruge omogućiti da smederevska tvrđava bude stavljena pod zaštitu Uneska i da počne njena obnova.
 
”Izgradnju ove pruge su obećavali Vojislav Koštunica dok je bio premijer, Boris Tadić kao predsednik, ali tek sa Aleksandrom Vučićem kao premijerom Vlada je donela odluku da se ova pruga gradi, a sada je i završavamo”, navela je Mihajlovićeva, i naglasila da je svako ulaganje u infrastrukturu važno kako bi ljudi ostajali da žive u svojim gradovima i kako bi dolazili novi investitori.
 
Ona je dodala da će za dvadesetak dana biti raspisan tender za izgradnju nove luke Smederevo, na kojoj radovi treba da počnu u martu naredne godine, i u koju će ukupno biti uložena 93 miliona evra, od čega je 53 miliona evra ulaganje države u lučku infrastrukturu. „Izgradnja nove luke omogućiće da ovaj deo Srbije bude čvorište kada je reč o teretnom saobraćaju”, dodala je ona.
 
”Do 2014. se u vodni saobraćaj praktično nije ulagalo, a danas je vrednost projekata u vodnom saobraćaju, onih koji se već realizuju, i onih koje planiramo, oko 380 miliona evra. Cilj je da naši vodni koridori budu nezaobilazni kao i drumski i železnički, i da smanjimo troškove prevoza robe kroz razvoj intermodalnog transporta i povezivanje različitih vidova saobraćaja”, rekla je Mihajlovićeva.
 
Nebojša Pavlović, načelnik Podunavskog okruga, rekao je da je ovo treća poseta potpredsednice Vlade okrugu ove godine, kao i da je okrug posetio i predsednik Srbije, te da je u toku realizacija projekata koji su tada dogovoreni. ”Izgradnja nove teretne pruge, kao i ulaganja u državne i lokalne puteve, najbolji su primer odnosa države prema ovom okrugu i to je ono što građani vide”, rekao je Pavlović.
 
Marko Dišić, rukovodilac građevinskih radova na saobraćajnicama u „Strabagu“, firmi koja je izvodila radove, rekao je da se pruga sastoji iz javne železničke infrastrukture i industrijskog koloseka, kao i da je u okviru projekta izgrađena i nova stanična zgrada.
 
Članica gradskog veća Smedereva, Jasmina Vojinović, rekla je da su građani Smedereva čekali 50 godina da se iseli pruga iz centra grada i naglasila važnost ulaganja države u infrastrukturu za razvoj Smedereva.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 12.07.2020.
Petrovdan: Praznik posvećen apostolima Petru i Pavlu
Petrovdan je crkveni i narodni praznik koji se slavi 12. jula
Postavljeno: 11.07.2020.
Naredba Opštinskog štaba vanredne situacije u Velikoj Plani: Zabrana održavanja svih manifestacija na otvorenom prostoru
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i širenja virusa Covid-19
Postavljeno: 11.07.2020.
Stupila na snagu nova pravila i obaveze za poslodavce i zaposlene zbog epidemije Covida-19
Distanca među zaposlenima, dodatne smene, stroga higijena, uputstva o preventivnim merama, ali i posebna pravila u slučaju pojave pozitivnih slučajeva u kompaniji, samo su neke od mera, ukoliko se ne poštuju paprene su kazne.
 


 
 
Kursna lista