Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Uspenje Presvete Bogorodice ili Velika Gospojina
Postavljeno: 28.08.2019.


Današnji veliki praznik je slava manastira Pinosava u Kusatku.

SPC i vernici danas slave Veliku Gospojinu, dan kada se Bogorodica vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja. Ovim praznikom počinje Međudnevica, vreme koje je prema narodnom verovanju, najpogodnije za ubiranje plodova.
 
Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice predstavlja uspomenu na njenu smrt, to jest dan kad se Bogorodica "uspela na nebo".
 
Ovaj sveti praznik hrišćani proslavljaju od 4. veka, kao jedno od praznovanja u sklopu Sabora Presvete Bogorodice. Praznik počinje samostalno da se proslavlja u Jerusalimu tek od 6. veka, na dan kad je vizantijski car Mavrikije, pobedio Persijance.
 
Prema narodnom verovanju, Velika Gospojina važi za praznik posvećen ženama i majkama, pa bi sve pripadnice lepšeg pola danas trebalo da odmore od bilo kakvog posla.
 
Takođe, od danas počinje Međudnevica, koja traje do 21. septembra, kad se obeležava Mala Gospojina. U tom periodu, veruje se, treba brati bilje koje u ovom periodu ima naročito lekovito dejstvo i piti vodu sa prirodnih izvora. U nekim krajevima se veruje da boja sastrugana sa ikone Presvete Bogorodice na Veliku Gospojinu, pomešana sa malo vode, leči različite ženske tegobe.
 
Ovaj praznik je veoma poštovan u našoj zemlji, pa se po celoj Srbiji u čast Bogorodice održavaju vašari i narodni sabori.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.09.2019.
Završen turnir "70 godina košarke u Palanci". KK Dunav pobednik, domaća Mladost treća
Palančani pobedili OKK Beograd
Postavljeno: 22.09.2019.
Atletičarka palanačkog Elita Tamara Ivković osvojila zlatnu medalju na pionirskom Prvenstvu Srbije u bacanju vorteksa
Tamara postavila rekord Centralne Srbije- 53,59 m
Postavljeno: 22.09.2019.
Palanački atletičar Nenad Milinković osvojio dve medalje na Prvenstvu Balkana za veterane u Rumuniji
Zlato u bacanju koplja i bronza u bacanju diska
 


 
 
Kursna lista