Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
35. Likovna kolonija u Smederevu od 1. do 7. septembra
Postavljeno: 28.08.2019.


Pored likovne kolonije u planu je i otvaranje izložbe grafika malih formta u Galeriji Centra za kulturu Smederevo.

U Centru za kulturu Smederevo će 1. septembra početi 35. Likovna kolonija grafika. Tradicionalna kolonija koja održava kontinuitet u afirmaciji i negovanju umetničke grafike ove godine će trajati do 7. spetembra i okupiće osmoro umetnika na uobičajenom mestu, u prostoru grafičkog ateljea. Likovni umetnici će tokom trajanja kolonije stvarati dela u različitim tehnikama duboke štampe koja će biti izložena tokom oktobra u Galeriji Centra za kulturu.

U sazivu 35. kolonije Grafika su umetnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Bugarske. Na koloniji će nastajati radovi Irene Ranđel iz Niša, Nenad Zeljića iz Beograda, Predraga Lojanice iz Zrenjanina, Lidije Krnjajić iz Novog Sada. Učesnici kolonije su i Milena Stijak iz Banja Luke (BiH), Sanja Savić Simović iz Kutine (BiH), Joan Mihov iz Velikog Trnova (Bugarska) i Angelina Nedelčeva iz Varne (Bugarska).
 
Pored toga što 1. septembra počinje grafička kolonija, taj datum je opredeljen i za otvaranje izložbe grafika malih formata Niškog grafičkog kruga. Izložba će biti otvorena u Galeriji, a program otvaranja počeće u 19 sati i 30 minuta. Dela članova Niškog grafičkog kruga posetioci galerije će moći da pogledaju do 15. septembra, a izložba grafike malih formata u saradnji Niškog grafičkog kruga i Centra za kulturu Smederevo je druga po redu. Tendencija je da se saradnja nastavi i da izložba postane tradicionalna, odnosno da jednom godišnje u galeriji Centra za kulturu budu predstavljeni radovi malog grafičkog formata koji pripadaju produkciji Niškog grafičkog kruga.

Niški grafički krug je strukovno udruženje likovnih umetnika grafičara osnovano 1994. godine sa sedištem u Nišu. Članovi udruženja su umetnici koji se profesionalno bave grafikom.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 14.08.2020.
Zavod za javno zdravlje Požarevac: Prema podacima od 14. avgusta u Podunavskom okrugu ukupno 1123 slučaja Covida-19
Broj novih slučajeva: Smederevo 4, Velika Plana nijedan, Smed. Palanka nijedan
Postavljeno: 14.08.2020.
Otkazan avgustovski Sajam poljoprivrednih mašina i alata
Zbog sprečavanja širenja korona virusa
Postavljeno: 14.08.2020.
Crna Gora sutra, 15. avgusta, otvara granice sa Srbijom
Biće potreban PCR test za ulazak
 


 
 
Kursna lista