Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Usporite pored škole!
Postavljeno: 02.09.2019.


Uoči početka nove školske godine Agencija za bezbednost saobraćaja uputila je apel u kojima je sve vozače pozvala na oprez, naročito u zonama škola i raskrsnica

 Uoči početka nove školske godine Agencija za bezbednost saobraćaja uputila je apel u kojima je sve vozače pozvala na oprez, naročito u zonama škola i raskrsnica, a roditelje u kojima deca vide uzor i često ih oponašaju pozvali su da se ne ponašaju nepropisno i nebezbedno.
Iz Agencije su apelovali na vozače da vozila ne parkiraju u zoni škola i preko pešačkih prelaza, jer se time stvara još veći stres deci, koja trebaju bezbedno da pređu ulicu.
 
"Početak školske godine definiše povećano učešće dece u saobraćaju u svojstvu pešaka i biciklista, što doprinosi povećanom riziku od nastanka saobraćajnih nezgoda", podsećaju u apelu i navode da deca kao pešaci i biciklisti najčešće stradaju na početku, odnosno završetku, školske godine.
 
Kako se navodi u apelu najrizičniji su večernji i noćni sati, odnosno uslovi smanjene vidljivosti a najveći broj nezgoda dogodi se u naselju, dok prema statistikama trećina poginule dece pešaka strada na pešačkom prelazu.
 
"Deca kao pešaci najčešće smrtno stradaju kada su uzrasta od 11 do 14 godina (56 odsto), odnosno 8 i 9 godina, što se može tumačiti nedovoljnim znanjem i iskustvom za bezbedno samostalno učestvovanje u saobraćaju", ističe se u apelu.
 
Istraživanjem ponašanja dece u zoni škole, utvrđeno je da skoro trećina dece-pešaka osnovnoškolskog uzrasta nepropisno prelazi kolovoz van obeleženog pešačkog prelaza u zoni škole, a kao biciklisti najčešće stradaju mališani uzrasta od 10 do 14 godina, navodi se u apelu i dodaje da se to može protumačiti početkom samostalnog učestvovanja u saobraćaju u svojstvu vozača dvotočkaša.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 21.01.2020.
Sutra svečano otvaranje jedinstvenog upravnog mesta u zgradi opštine Smederevska Palanka
Jedinstveno upravno mesto otvoriće ministar državne upravne i lokalne samouprave Branko Ružić, najavio je predsednik Opštine Nikola Vučen
Postavljeno: 21.01.2020.
Gostovanje i mini koncert učenika Muzičke škole "Božidar Trudić" u OŠ Đorđe Jovanović u Selevcu
Nastupali učenici viših razreda
Postavljeno: 21.01.2020.
Dobri rezultati atletičara palanačkog Elita na Prvenstvu Beograda za starije pionire: Tamara Ivković četvrta u bacanju kugle
Damjan Jovanović istrčao lični rekord na 300 m
 


 
 
Kursna lista