Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Izložba fotografija "Spavači" 17. septembra u Galeriji CZK Smederevo
Postavljeno: 17.09.2019.


Izložba će biti otvorena u 19.30 časova.

U Galeriji Centra za kulturu Smederevo u utorak, 17. septembra bitće otvorena izložba fotografija „Spavači“, autorke Danice Trajković. Izložbu ,,Spavači” čini serija digitalnih crno – belih fotografija (ukupno 21) koje su nastale tokom protekle dve godine u pet zemalja. Program otvaranja počeće u 19 sati i 30 minuta.

Kako ukazuje slikarka Marion Dedić u osvrtu na fotografije koje će u galeriji smederevskog Centra za kulturu biti izložene od 17. septembra do 1. oktobra „autorka uglavnom beleži pojedince zatečne u trenutku kratkog predaha ili prinudnog odmora, i neretko utonule u san. Iako su različitog socijalnog statusa, starosnog doba, društvenog i kulturnog miljea zajedničko im je da su u datom trenutku deo javne sfere gradskih ulica, parkova, trgova, festivala, koncertnih dvorana…Fotografske zabeleške nastajale su spontano i neplanirano. Privučena scenama koje su joj se ukazivale i neosetno nametale autorka počinje da hvata kadrove životne svakodnevice čiji akteri su zatečeni na samoj granici između jave i sna.

Fotografisani u različitim državama, gradovima, mestima i situacijama ,,Spavači” su deo postavke koju je aranžirao sam život. Samim tim dualnost prikaza je očekivana, ali i iznova intrigantna jer je neponovljiva u sveopštoj prolaznosti, navodeći na mnoga pitanja kako samu autorku tako i posmatrača.“

Danica Trajković svojim radom želi da posmatraču prenese momenat, lepotu i emociju viđenu kroz objektiv. Najveća motivacija su joj ljudi iz okruženja, njihova energija i osećanja. Bavi se dokumentarnom i koncertnom fotografijom i istraživanjem konceptualne umetničke fotografije. 

Realizovala je jednu samostalnu izložbu i učestvovala je na više grupnih izložbi. Njeni radovi bili su predstavljeni na 14. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu, na Internacionalnom Festivalu fotografije u Bursi (Turska) 2018 (Bursa International Photography Festival 2018) i u okviru projekta Gete instituta „Resurs: utopija“. Živi i radi u Grockoj.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 24.01.2020.
Nastavljeni radovi na izgradnji kanalizacione mreže od Mukerove ulice do fekalnog kolektora
Pomenuti radovi započeti su 2018. godine kada su zbog nerešenih imovinskog pravnih odnosa obustavljeni, saopštio je predsednik opštine Smederevska Palanka NIkola Vučen
Postavljeno: 24.01.2020.
Liturgija u Hramu Svete Petke na Svetog Savu (ponedeljak, u 8 časova)
Liturgiji će prisustvovati učenici osnovnih škola Heroj Radmila Šišković i Vuk Karadžić
Postavljeno: 24.01.2020.
"Svetosavski koncert" muzičke škole "Božidar Trudić"
Utorak, 28. januar sa početkom u 18 časova
 


 
 
Kursna lista