Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Obeležen Evropski dan jezika u OŠ "Ivo Andrić" u Radincu
Postavljeno: 27.09.2019.


Pripremljen je program i izložba plakata na kojoj su prikazane kulturno - istorijske vrednosti velikih evropskih zemalja i zanimljivosti o njima.

U OŠ „Ivo Andrić“ u Radincu je programom „Jezicima s ljubavlju“ (To languages with love) obeležen Evropski dan jezika, sa ciljem da se kod učenika razvije svest o značaju učenja stranih jezika, obogati znanje o kulturama evropskih zemalja, prošire saznajni vidici, pospeši međuetnička tolerancija, a posebno da se podstakne učenička samostalnost u izradi zadataka i njihov istraživački duh.
 
Na inicijativu Miljane Kravić, nastavnika Srpskog jezika i književnosti, izložbu i prateći program pripremili su učenici odeljenja 5-2 uz pomoć svojih drugova i drugarica iz drugih odeljenja petog, šestog i sedmog razreda, a uz pomoć Borisa Jeknića, nastavnika Likovne kulture, Ružice Ugljarević, nastavnika francuskog jezika i nastavnica srpskog jezika Dragane Milenković, Helene Kalinče.
 
U holu škole otvorena je izložba plakata na kojoj su prikazane kulturno - istorijske vrednosti velikih evropskih zemalja i zanimljivosti o njima. 

Bila je ovo prilika da se podsetimo čuvenih evropskih književnika, slikara, kompozitora i vajara, lepote pariske Ajfelove kule, londonskog Big-Bena, rimskog Koloseuma i Krivog tornja u Pizi, ruskog Kremlja i Crvenog trga, španskih korida, da obnovimo legendarne priče o Arturovom maču iz kamena, grčkim bogovima i Robinu Hudu, da saznamo manje poznate zanimljivosti o francuskom kralju Luju Četrnaestom, Napoleonu, Šerloku Holmsu, ruskim običajima povodom praznika Maslenica, španskim trkama sa bikovima i festivalu „La tomatina“ na kojem se ljudi gađaju paradajzima, ali i prilika da uživamo u podsećanju na specijalitete kuhinja evropskih zemalja, kao i na sportska i naučna dostignuća evropskih naroda.
 
Otvaranje izložbe obogaćeno je predstavljanjem na evropskim jezicima, dramskim skečom ,,Pogodi iz koje evropske zemlje dolazim" i recitacijama na stranim jezicima. Svim učenicima podeljene su nalepnice sa loogom evropske manifestacije, a jezičko, istorijsko i kulturno šarenilo Evrope simbolično je predstavljeno i mnogobrojnim zastavama evropskih zemalja.
 
Evropski dan jezika (European Day of Languages) je manifestacija koja se organizuje pod pokroviteljstvom Saveta Evrope i obeležava 26. septembra u 47 država članica.  
Ciljevi Evropskog dana jezika su: informisanje javnosti o značaju učenja jezika i proširivanje palete jezika u cilju povećavanja stepena višejezičnosti i međukulturološkog razumevanja, promovisanje jezičkog i kulturološkog bogatstva Evrope, koje mora biti očuvano i razvijano i podržavanje celoživotnog učenja jezika, kako u okviru škola, tako i van njih.
 
Ovaj događaj, koji je, obogativši znanja učenika, pospešio njihov istraživački duh i kreativnost i koji je ispraćen sa mnogo pozitivnih reakcija, našao se i na evropskoj mapi događaja gde su ubeležene sve zemlje koje proslavljaju Evropski dan jezika. Radinačka škola je jedina sa teritorije Grada Smedereva koja je učestvovala u projektu tekuće godine.
 
Kako je istakla Jasmina Branković, direktorka škole, ovo je prvi put da OŠ „Ivo Andrić“ obeležava evropski dan posvećen stranim jezicima, a posebno je zanimljiv podatak da od ove školske godine škola dobija internacionalni karakter – dečak ruske nacionalnosti i dve učenice kineske nacionalnosti postali su učenici radinačke škole.
 
Prema rečima nastavnice Miljane Kravić, program je oplemenio školske aktivnosti i dokazao da su radinački đaci u velikoj meri motivisani za rad i zalaganje u vannastavnim aktivnostima, jer je njihov entuzijazam i temeljan pristup svim segmentima organizacije za svaku pohvalu. 

U radinačkoj školi stoga već smišljaju nove i zanimljive ideje povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika i drugih značajnih događaja koji su na evropskoj i svetskoj mapi zbivanja.
Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 29.05.2020.
IN MEMORIAM: Sveta Mitrović
Istaknuti sportski i društveno-politički i radnik iz Baničine biće sahranjen u subotu, 30. maja
Postavljeno: 29.05.2020.
Ministar Knežević uputio čestitku predsedniku opštine Nikoli Vučenu povodom početka izgradnje fabrike u Palanci
Hvala na gestu podrške, želim Vam uspešan rad, dobro zdravlje i ličnu sreću, naveo je, između ostalog, Vučen u odgovoru
Postavljeno: 29.05.2020.
Završava se nastava na daljinu za osnovce, ali ne i obaveze učenika
Osmaci probni test iz srpskog jezika i kombinovani test rešavaju kod kuće, dok će test iz matematike rešavati 2. juna u matičnoj školi.
 


 
 
Kursna lista