Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
1. oktobar - Međunarodni dan starijih osoba
Postavljeno: 01.10.2019.


Cilj obeležavanja je da se naglasi koliko je važno prilagoditi okruženje u kome živimo potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna Skupština UN 14. decembra 1990, sa ciljem da se naglasi važnost osiguravanja životnog okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Demografska slika u svetu se menja i kako starije osobe postaju većinsko stanovništvo, u fokus dolaze brojni i raznovrsni problemi sa kojima se ova populacija suočava.
 
Proces demografskog starenja prisutan je i u Republici Srbiji, pa je u ukupnoj populaciji stanovništva, sve veći udeo starijih osoba i iznosi 17,40% od ukupne populacije, a od tog broja udeo starijih od 80 godina iznosi 5,1%, a starijih od 65 godina 18%. Ono po čemu Srbija odstupa je očekivana dužina života za osobe od 65 godina i starije, koja u Srbiji iznosi 16,9 godina za žene i 14,3 za muškarce, dok je u EU u proseku 21,3 za žene i 17,9 za muškarce.

U cilju unapređenja položaja starijih osoba neophodno je obezbediti adekvatnu zdravstvenu zaštitu, posebno starijima iz ruralnih sredina, ženama i osobama sa invaliditetom. Usluge u rezidencijalnim ustanovama treba da budu usmerene shodno individualnim potrebama korisnika, a ne organizacionim potrebama pružalaca usluga.

Najveći izazov za starije osobe u Republici Srbiji kada su u pitanju njihova ljudska prava su: diskriminacija, siromaštvo, nasilje i zlostavljanje i nedostatak specifičnih mera i usluga. Zaštita starijih osoba od nasilja kao i adekvatno kažnjavanje nasilnika predstavljaju imeprativ društvene odgovornosti svake države.

 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 29.05.2020.
IN MEMORIAM: Sveta Mitrović
Istaknuti sportski i društveno-politički i radnik iz Baničine biće sahranjen u subotu, 30. maja
Postavljeno: 29.05.2020.
Ministar Knežević uputio čestitku predsedniku opštine Nikoli Vučenu povodom početka izgradnje fabrike u Palanci
Hvala na gestu podrške, želim Vam uspešan rad, dobro zdravlje i ličnu sreću, naveo je, između ostalog, Vučen u odgovoru
Postavljeno: 29.05.2020.
Završava se nastava na daljinu za osnovce, ali ne i obaveze učenika
Osmaci probni test iz srpskog jezika i kombinovani test rešavaju kod kuće, dok će test iz matematike rešavati 2. juna u matičnoj školi.
 


 
 
Kursna lista