Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Počeli radovi na izgradnji apiturističkog kompleksa Pčelarskog društva "Jasenica"
Postavljeno: 01.10.2019.


Ovaj centar će biti izgrađen u neposrednoj blizini jezera Kudreč

Kako su saopštili iz PD "Jasenica", zvanično su otpočeli radovi koji prethode izgradnji apiturističkog kompleksa, odnosno Pčelarskog centra "Jasenica" u Smederevskoj Palanci, na placu pored jezera Kudreč, u neposrednoj blizini hotela "Jezero" i nekoliko restorana na najlepšem delu obale.

Naime, nakon sređivanja placa koje je u toku, plan je gradnja u Srbiji jedinstvenog centra za apiturizam, i promocija ove nove grane održivog ekološkog turizma kod nas.

Apiturizam bi turistima, pčelarima ili običnim ljudima koji o pčelarstvu znaju malo, pružio mogućnost da krenu na putovanje koje će obogatiti njihov život kroz upoznavanje sa raznovrsnim prirodnim i kulturnim okruženjem Smederevske Palanke, ali i da upoznaju pčelarsku tradiciju i jedinstvenu pčelarsku praksu, kao i lepotu sliva reke Jasenice, regije koja se zove Donja Jasenica. Osim toga, apiturizam je i prilika da posetioci nauče nešto više o upotrebi pčelinjih proizvoda i preparata.

Ideja je, zapravo, da se centar pretvori u jedinstvenu turističku atrakciju koju bi brojni pčelari iz zemlje i inostranstva, ali i oni koji nisu pčelari a žele da upoznaju čudesan svet pčela, posećivali u toku godine, rekli su iz PD "Jasenica".

"Uz arhitektonsku lepotu samog centra (gradnja od drveta), jedinstveni ogledni pčelinjak sa različitim tipovima košnica, botanički vrt koji će sadržati mnogobrojne medonosne biljke iz Srbije, brojne "poučne staze" sa edukativnim tablama, mogućnost korišćenja apikomore i drugih blagodeti apiterapije,mogućnost slušanja predavanja po želji posetilaca, i mnoge druge aktivnosti i zanimljivosti, verujemo da ova lepa priča ima budućnost".

Nosilac projekta je Pčelarsko društvo "Jasenica" iz Smederevske Palanke, a partneri u projektu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i opština Smederevska Palanka koja je ustupila plac na jezeru Kudreč. 

Izvor: www.pdjasenica.com

 
Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.02.2020.
Novi trijumf palanačkih košarkašica na gostovanju u Leskovcu: Hisar- Sistem 60:76
Postavljeno: 22.02.2020.
Siguran trijumf palanačkih košarklaša u duela sa Nišlijama: Mladost- Fair play 82:70
Palančani ostvarili desetu pobedu u Drugoj ligi Srbije
Postavljeno: 22.02.2020.
Pobeda palanačkih futsalera protiv gostiju iz Vrnjačke Banje: Partenon- Olimp 7:4
Sedmi trijumf Palančana u trećoj futsal ligi- Zapad
 


 
 
Kursna lista