Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Politika
Načelnik Podunavskog okruga Nebojša Pavlović: 30 novih inspektora u Podunavskom okrugu
Postavljeno: 14.10.2019.


To je zaključak sa sednice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor kojoj je prisustvovao ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić

Vlada Republike Srbije usvojila je trogodišnji Akcioni plan za zapošljavanje inspektora i drugih službenika u republičkim inspekcijama, koji predviđa zapošljavanje ukupno 1.272 inspektora do kraja 2021. godine.
 
Prema Akcionom planu, do kraja 2019. godine biće zaposleno 298 inspektora, u 2020. godini 504, a u 2021. godini 470.
 
U Podunavskom upravnom okrugu unazad nekoliko godina kontinuirano je smanjivan broj zaposlenih u okružnim područnim jedinicama – inspekcijskim službama koje su obrazovane za područje Podunavskog upravnog okruga što je u značajnoj meri posledica neodgovornog rukovođenja prethodne vlasti, a isto tako i nedovoljnog angažovanja ranijih rukovodilaca Okruga. To je odrazilo i stvaralo ozbiljne probleme u vršenju poslova upravnog nadzora od strane republičkih inspekcijskih organa sa sedištem u Podunavskom upravnom okrugu. Nedovoljan broj inspektora kao posledica prirodnog odliva zaposlenih (penzija, bolest i dr.) i odlaska iz inspekcijskih službi usled zapošljaanja kod drugih poslodavaca uticao je na kvalitet vršenja ovih poslova. Podunavski upravni okrug je u jednom trenutku imao ukupno 64 izvršilaca zaposlenih u okružnim područnim jedinicama -inspekcijskim službama da bi je taj broj tokom 2019. odine bio sveden na ispod četrdeset inspektora, što je smanjenje za jednu trećinu. Isto tako starosna struktura zaposlenih u inspekcijskim službama (prosek je 57. godina) je krajnje nezadovoljavajući, te se očekuje da vrlo brzo inspekcije napusti još jedan broj inspektora. Popunu nedostajućieg broja izvršilaca u proteklom periodu vršen je sporadično i u nedovoljnom broju.
 
Sve to bio je rezultat jednog velikog nemara od strane onih koji i danas bez ikakvog blama imaju hrabrosti da izađu na ulicu, ruše otvorena gradilišta, čupaju saobraćajne znakove, bojkotuju dijalog pa čak i svoje birače ostavljaju bez prava da u narednom periodu kroz skupštinski i lokalni parlament iskažu svoje mišljenje, bore za svoje ideje.
 
Polazeći od zaključaka sa sednice Koordinacione komisije za ispekcijski nadzor koja je održana 9. oktobra 2019. godine u Zrenjaninu na kojoj je prisustvovao i ministar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić kao i načelnici upravnih okruga sa teritorije Republike Srbije, u naredne tri godine planira se povećanje broja inspektora i popuna nedostajućeg broja izvršilaca u okružnim područnim jedinicama resornih ministarstva u Podunavskom upravnom okrugu. Podunavski okrug biće pojačan za trideset novih inspektora što predstavlja optimalni broj. Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Republike Srbije na čelu sa Anom Brnabić kao i resornom ministarstvu i ministru Branku Ružiću.
 
Prema Akcionom planu izvršiće se popuna nedostajućeg broja inspektora u postojećim organizacionim jedinicama resornih ministarstva (veterinarska, sanitarna, inspekcija rada, poljoprivredna, tržišna, turistička, upravna, vodna inspekcija) ali isto tako uspeli smo da se izborimo da u narednom periodu obrazujemo nove inspekcije koje do sada nisu postojale u Podunavskom upravnom okrugu, kao što je inspekcija za drumski saobraćaj, inspekcija za preventivnu zaštitu, šumarska i lovna inspekcija, inspekcija za upraljanje rizikom.
 
U skladu sa Trogodišnjim akcionim planom biće raspisan javni konkurs za popunjavanje izvršilačkih radnih mesta koja obuhvataju poslove inspekcijskog nadzora shodno utvrđenoj dinamici. Na taj način biće ustrojena takva organizacija inspekcijskih službi koja će u potpunosti i u punom kapacitetu moći da odgovori poslovima iz nadležnosti resornih republičkih organa i stvaranje moderne, efikasne i savremene državne uprave.
 
Sa planiranim povećanjem broja republičkih inspektora stvoriće se takođe uslovi za pravovremeno i blagovremeno ostvarivanje prava građana i privrede na teritoriji Grada Smedereva, Opštine Smederevska Palanka i Velika Plana.

Izvor: Podunavski upravni okrug
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 03.07.2020.
Palanački SUBNOR će obeležiti 4. jul- Dan borca
Polaganje venaca u Palanci i u Azanji
Postavljeno: 03.07.2020.
Upis učenika u srednje škole: Zvanična lista želja 6. jula, raspored po školama biće poznat 8. jula
Prvi upisni krug počinje 9. jula
Postavljeno: 02.07.2020.
Poreska uprava: Do 15. jula podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe
Pravo na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe važi za decu rođenu zaključno sa 30. junom 2018. godine, do navršene druge godine starosti.
 


 
 
Kursna lista