Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Predavanje "Od devojčice do matrone - životni put žene u rimskom periodu“ 21. oktobra u CZK Smederevo
Postavljeno: 17.10.2019.


Predavanje će se održati u Koncertnoj dvorani u 19 sati.

Predavanje u okviru naučno - obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo, „Od devojčice do matrone - životni put žene u rimskom periodu“ biće održano u ponedeljak, 21. oktobra, u Koncertnoj dvorani, sa početkom u 19 sati. Sa karakteristikama faza životnog toka žene u rimskom svetu, koje se mogu identifikovati na osnovu pisanih, likovnih izvora i arheoloških ostataka, publiku će upoznati arheolog iz Smedereva Ilija Danković, koji deluje kao istraživač pri Arheološkom institutu u Beogradu i Arheološkom parku Viminacijum. 

Uz odgovarajući ilustrativni materijal, predavač će upoznati zainteresovane sa pristupima igri i učenju kroz igru u periodu detinjstva,  sa predmetima materijalne kulture koji su na simboličan način pripremali devojčice za buduće uloge, povezanim sa procesima socijalizacije i obrazovanja,  kao i sa predmetima apotropejskog karaktera, onima koji imaju ulogu zaštite od zla i bolesti.

Predavanje će zainteresovane upoznati i sa odnosom prema specifičnostima prelomnog, osetljivog pubertetskog perioda, vezanog i za polno sazrevanje. Program će obuhvatiti i osobenosti veridbe i venčanja, ceremonije vezane za ulazak žene u bračnu zajednicu, uz posvećivanje pažnje ritualnim predmetima, svadbenoj odori i ukrasnom priboru. Tokom predavanja, biće ukazano i na grobni inventar pripadan grobovima devojaka čiji je život okončan pre udaje. 

Dankovićevo izlaganje obuhvatiće i tematiku uloge žene u domaćinstvu i porodici o kojima se stara i matrone kao oličenja ženske vrline, zatim pitanje obrazaca ponašanja matrone. Prisutni će moći da se upoznaju i sa kozmetičkim repertoarom rimske žene, sa predmetima za ukrašavanje i nakitom, odnosom izgleda i društvenog statusa, i idealom otmenosti i elegancije.

Oblasti naučnog istraživanja Ilije Dankovića su rimsko-provincijska arheologija, limes, organizacija suburbanih zona antičkih gradova, antičke komunikacije.  Bio je angažovan na iskopavanjima na lokacijama Detelinara i Stari vinogradi (Čurug) kao i na iskopavanjima od izuzetnog značaja za arheologiju u  Viminacijumu.

Ulaz na program je slobodan.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 01.06.2020.
Zavod za javno zdravlje Požarevac: U Podunavskom okrugu, prema podacima od 1. juna,ukupno 331 potvrđen slučaj Covida-19
Smederevo 211, S. Palanka 73, V. Plana 47
Postavljeno: 01.06.2020.
Osmaci ponovo u svojim školama: Probni testovi za malu maturu
Aktivnosti počele i u palanačkim školama
Postavljeno: 01.06.2020.
Palančanke sestre Aleksandra i Ivana Katanić pozvane na pripreme ženske seniorske reprezentacije Srbije!
Selektor Marina Maljković je po prvi put pozvala obe sestre u nacionalni tim
 


 
 
Kursna lista