Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
24. oktobar - Svetski dan borbe protiv raka dojke
Postavljeno: 24.10.2019.


Cilj je podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja.

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, a 24. oktobra se obeležava Međunarodni dan borbe protiv raka dojke. Ovog meseca, a posebno danas se javnosti skreće pažnja na rasprostranjenost raka dojke, podiže se svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti. Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena, u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre.
 
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije rak dojke je i najsmrtonosnija vrsta kancera kod žena u Evropi i svetu. Najčešće pominjani faktori rizika za nastanak ove bolesti su – nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd. Ipak, trenutno ne postoji dovoljno znanja o uzrocima usled kojih nastaje rak dojke, stoga je rano otkrivanje najbolji vid kontrole. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi, uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće.
 
U cilju prevencije, stručnjaci ističu da je svakodnevno bavljenje nekom od fizičkih aktivnosti u trajanju od 30 do 60 minuta glavno u očuvanju zdravlja dojki, pri čemu te aktivnosti ne moraju da podrazumevaju bavljenje maratonom ili plivanje već se mogu svoditi i na korišćenje stepenica umesto lifta, izlazak iz autobusa stanicu ranije tokom povratka kući da bi se prošetalo i slično. Takođe, treba raditi redovne preglede i samopreglede.
 
Rano otkrivanje raka dojke mesečnim samopregledom, a naročito mamografskim pregledom jednom godišnje posle 40-te godine života pružaju najbolje šanse za preživljavanje. Ako se rak dojke otkrije u ranom stadijumu, petogodišnji period preživljavanja je oko 97 odsto jer se, zbog kasnog otkrivanja raka dojke u oko 50 odsto slučajeva dojka mora amputirati.
 
Prema analizama Instituta za javno zdravlje Srbije, žene kod nas imaju srednji rizik obolevanja i visok rizik umiranja od karcinoma dojke u odnosu na Evropu. U zemljama u razvoju, kao što je Srbija se beleži veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka usled nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Svake godine se kod nas registruje oko 4600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a oko 1600 žena izgubi život. Zbog nedovoljne zdravstvene prosvećenosti, više od dve trećine žena javljaju se lekaru kada je bolest već uznapredovala i kad je lečenje teško i neizvesno. Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 01.06.2020.
Zavod za javno zdravlje Požarevac: U Podunavskom okrugu, prema podacima od 1. juna,ukupno 331 potvrđen slučaj Covida-19
Smederevo 211, S. Palanka 73, V. Plana 47
Postavljeno: 01.06.2020.
Osmaci ponovo u svojim školama: Probni testovi za malu maturu
Aktivnosti počele i u palanačkim školama
Postavljeno: 01.06.2020.
Palančanke sestre Aleksandra i Ivana Katanić pozvane na pripreme ženske seniorske reprezentacije Srbije!
Selektor Marina Maljković je po prvi put pozvala obe sestre u nacionalni tim
 


 
 
Kursna lista