Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Obeleženo postavljanje spomen ploče na Dom palih boraca sa Košara u Azanji
Postavljeno: 24.10.2019.


Tom prilikom služen je pomen stradalima i položeni su venci na Dom palih boraca sa Košara

Obeležavanje godišnjice postavljanje spomen ploče na Dom palih boraca sa Košara počelo je služenjem pomena u Hramu svetih besrebrenika Kozme I Damjana u Azanji. Nakon intoniranja himne Srbije i minuta ćutanja za sve pale borce u ratu 1999. godine, vence na spomen ploču u prisustvu Vojske Srbije, učesnika bitke na Košarama, roditelja poginulih boraca i brojnih zvanica, položili su predstavnici MZ Azanja i SUBNOR-a, čelnici opštine Smederevska Palanka i Opštinske organizacije penzionera.

Prisutnima se najpre obratio novinar i publicista Dragoljub Janolijlić pesmom koju je posvetio junacima sa Košara.

Obeležavanju ovog značajnog datuma kada je pre 2 godine Dom u Azanji dobio naziv Dom palih borca sa Košara prisustvovali su i učesnice bitke koja se smatra jednom od najtežih u novijoj istoriji Srpske vojske.

Bitka na Košarama, simbol odbrane države i otadžbine, odnela je živote više od 100 srpskih vojnika među kojima je i Dejan Milovanović iz Azanje, čijim se roditeljima obratila prof. Hatidža Beriša koja i sama doživela tragičnu sudbinu na Kosovu 90-ih godina.

Ona je tom prilikom istakla da će se ime njihovog sina i svih poginulih u ratu na Kosovu pamtiti i da će se ih ona pominjati na svojim predavanjima, a zapisivati u autorskim delima.

Prisutnima se obratio i bivši načelnik generalštaba Vojske Srbije, danas haški osuđenik general Nebojša Pavković. On je iz Finskog zatvora, gde danas izdržava kaznu poručio da bitke za Košare i Paštrik ne mogu i ne smeju biti zaboravljene.

U ime organizatora i lokalne samouprave prisutne je pozdravi predsedik Saveta MZ Azanja i zamenik predsednika SO Smederevska Palanka Rodoljub Stanimirović. Tom prilikom on je rekao da će u Azanji još jedan spomenik biti posvećen srpskim borcima, ovoga puta sa Paštrika.


Program obeležavanja godišnjice postavljanja spomen ploče na Dom palih boraca sa Košara završen je promocijom knjige prof Hatidže Beriše pod nazivom „Političko naselje na Kosovu i Metohiji“.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 07.07.2020.
Nikola Vučen: Sutra zaseda opštinski Štab, razmatra se uvođenje vanredne situacije na teritoriji opštine Smederevska Palanka
Razlog je povećan broj zaraženih virusom korona na teritoriji naše opštine
Postavljeno: 07.07.2020.
IN MEMORIAM: Petar Skačkov (1938-2020)
Sahrana istaknutog profesora i prosvetnog radnika obaviće se u sredu, 8. jula u 12 sati na Starom groblju u Smed. Palanci
Postavljeno: 07.07.2020.
V.d. direktora Nikola Ristić: OB “Stefan Visoki” za sada ne ulazi u COVID režim rada
Pacijenti oboleli od Korona virusa pored infektivnog odeljenja hospitalizovaće se na još jednom odeljenju Bolnice
 


 
 
Kursna lista