Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Ansambl "Biser kulture severnog primorja" iz Rusije u Centru za kulturu Smederevo
Postavljeno: 28.10.2019.


31. oktobar,20 časova, Velika dvorana CZK Smederevo

 Državni akademski Severni ruski narodni hor iz grada Arhangelska gostovaće u Centru za kulturu Smederevo 31. oktobra. Severni hor čuvar je kulture naroda sa severa Rusije i to veoma uspešno radi 93 godine. Ovaj ansambl, „biser kulture severnog primorja“ koga čine hor, plesna grupa i orkestar ruskih narodnih instrumenata nastupiće pred publikom u Smederevu u Velikoj dvorani sa početkom u 20 sati.

 Hor ženskih glasova ima poseban šarm i neponovljiv zvuk koji je u velikoj meri obojen posebnim severnim dijalektom. U njemu su uspešno spojeni epska širina, lirska prodornost i narodni humor. Veliki deo pesama izvodi se u pokretu. Ples sa severa odlikuje veliki osećaj samopoštovanja, lepota klizećeg pokreta, suzdržana moć u brzom pokretu. Maestralno muziciranje orkestra ruskih narodnih instrumenata je predstavljeno i kroz solo nastupe sa kašikama, rogovima, ruskim guslama i balalajkama. Generalno, koncert Severnog hora je poseban umetnički svet i jedan svetao, dinamičan i šaren performans. 
 Pevačka tradicija Severa odlikuje se strogim stilom i čistotom izvođenja, u horu pevaju samo žene, što je i tradicija severnog primorja, muški glasovi su zamenjeni dubokim ženskim. Polifonija (višeglasje) je još jedna crta kojom se odlikuje severna pesma.
 Severna narodna umetnost, moćna i duboka poput same zemlje koja ju je stvorila, lišena spoljašnje dekoracije i površnih emocija, čuva epsku širinu, naboj duhovne moći, neposrednu živahnost, razigranost i veselje ljudi koji iako vode tešku borbu za egzistenciju umeju da vole život, da se vesele od srca i saosećaju sa bližnjima.
 
Posebnu pažnju zaslužuju kostimi Severnog hora. Kreirani od strane profesionalnih kostimografa na osnovu najboljih primera iz kolekcija muzeja u Arhangelsku, Moskvi, Sankt-Peterburgu, predstavljaju sliku ruske narodne nošnje na Severu. Tokom koncerta izvođači se pred publikom pojavljuju u svečanim, svakodnevnim i stilizovanim scenskim nošnjama, kreiranim posebno za nastupe na koncertima. 
 
Umetnički rukovodilac Severnog hora je zaslužena umetnica Ruske Federacije, profesorka Ruske akademije muzike "Gnesini" Svetlana Ignatjeva.
Glavni dirigent i rukovodilac orkestra je zasluženi umetnik Ruske Federacije Aleksandar Kačajev.
Horovođa je Tatjana Rudukan, glavni koreograf Aleksandar Selivanov, a direktor Natalija Asadčik.
 
Ulaz na program je slobodan, a zainteresovani mogu preuzeti karte na biletarnici Centra za kulturu Smederevo.
 
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 01.06.2020.
Zavod za javno zdravlje Požarevac: U Podunavskom okrugu, prema podacima od 1. juna,ukupno 331 potvrđen slučaj Covida-19
Smederevo 211, S. Palanka 73, V. Plana 47
Postavljeno: 01.06.2020.
Osmaci ponovo u svojim školama: Probni testovi za malu maturu
Aktivnosti počele i u palanačkim školama
Postavljeno: 01.06.2020.
Palančanke sestre Aleksandra i Ivana Katanić pozvane na pripreme ženske seniorske reprezentacije Srbije!
Selektor Marina Maljković je po prvi put pozvala obe sestre u nacionalni tim
 


 
 
Kursna lista