Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Predavanje o odnosu umetnosti i vizuelnog opazanja
Postavljeno: 28.10.2019.


29. oktobar,19 časova, Centar za kulturu Smederevo

Jedan od najproduktivnijih i najangažovanijih domaćih istraživača koji se bave psihologijom opažanja, dr Oliver Tošković, predavač na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, održaće u utorak, 29. oktobra, sa početkom u 19 sati, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo predavanje „Zašto su anđeli loptasti? Umetnost i vizuelno opažanje“.
 
Neko umetničko delo, na primer sliku, moramo opaziti, videti da bi ono uopšte moglo da izazove neki estetski doživljaj, da bi bilo doživljeno kao manje ili više lepo. U programu koji će u centar pažnje staviti uvide vezane za problem estetskih preferencija na polju odnosa umetnosti i vizuelnog opažanja, prisutni će moći, uz adekvatne ilustracije,  da se upoznaju sa mogućim odgovorima na pitanja o tome koje su osobine organizacije umetničkog dela kao stimulusa koji ih čini specifičnim u odnosu na druge stimuluse, a čime ona dovode do pojave estetskog doživljaja, koji položaji predmeta na slici i odnosi na njoj utiču na to da ona bude viđena kao lepa, odnosno predstavljaju stimuluse koji dovode do estetski optimalnog efekta.

Publika će biti u prilica da čuje  šta eksperimenti i istraživanja govore o uravnoteženosti neke likovne kompozicije, o zlatnom preseku, simetriji i asimetriji, figuralnim činiocima i drugim faktorima estetske preferencije.Ulaz na program je slobodan.

 
Oblasti interesovanja i istraživanja dr Toškovića su psihologija opažanja, statistika u psihologiji, metodologija naučnih istraživanja, evaluacija obrazovanja, kao i popularizaacija nauke. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu predaje Statistiku u psihologiji, a deluje i pri Laboratoriji za eksperimentalnu psihologiju, gde se bavi istraživačkim radom u oblasti percepcije i eksperimentalne estetike. Predavao je Opštu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, kao i Metodologiju naučnih istraživanja sa osnovama statistike na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu. Kao istraživač bio je angažovan na projektu Ministarstva prosveta, nauke i tehnološkog razvoja „Bazični kognitivni projekti i funkcije“.

Stručni je saradnik seminara za psihologiju Istraživačke stanice Petnica. Tošković je dao značajan doprinos popularizaciji psihologije oragnizacijom zapaženih izložbi u okviru Noći muzeja, Festivala nauke i Festivala zanimljivih nauka u Beogradu. Sarađuje sa Institutom za psihologiju, Institutom za mentalno zdravlje, Institutom za pedagoška istraživanja. Autor je brojnih stručnih radova, a izlagao je na više desetina naučnih konferencija u zemlji i inostranstvu. 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 26.05.2020.
Počela sa radom ambulanta Doma zdravlja u Maloj Plani
Ambulanta će biti otvorena za pacijente svakog utorka od 8 do 12 sati
Postavljeno: 25.05.2020.
Počinje isplata 100 evra za sve punoletne građane koji su se prijavili
Prijave se obavljaju do 5. juna preko sajta Uprave za trezor idp.trezor.gov.rs ili putem kontakt - centra na broj telefona 0800 101 100.
Postavljeno: 24.05.2020.
Nikola Vučen: Rekonstrukcija OB "Stefan Visoki" u Palanci počinje 8. juna!
Rekonstrukcija će biti realizovana u tri faze, a ukupna sredstva koje je Vlada Srbije izdvojila, posredstvom Kancelarije za javna ulaganja, prelaze 3 milijarde dinara
 


 
 
Kursna lista