Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Politika
Održana 14. sednica SO Smederevska Palanka: Usvojen budžet za 2020. godinu
Postavljeno: 18.12.2019.


Sve tačke predviđene dnevnim redom, njih ukupno 26, su usvojene.

Danas je održano 14. zasedanje lokalnog parlamenta opštine Smederevska Palanka. Prisutno je bilo 37 od 49 odbornika koliko broji Skupština, a na dnevnom redu našlo se 26. tačaka umesto planiranih 23 koliko je bilo predviđeno pre zasedanja.

Izmenom i dopunom odbornici su u dnevni red uvrstili predlog Odluke o donošenju mera za izmirivanje obaveza opštine Smederevska Palanka i subjekata čiji je osnivač Opština prema JP Elektroprivreda Srbije, zatim donošenje Rešenja o davanju sagalasnosti na Plan rada Doma zdravlja za 2020. godinu, kao i donošenje Rešenja o razrešenju i imenovanju predsednika Nadzornog odbora JKP “Vodovod” (predstavnika osnivača).

Na početku zasedanja mandat je potvrđen odborniku Milošu Stevanoviću sa liste SNS- “Aleksandar Vučić-zato što volimo Smederevsku Palanku”, a zatim se pristupilo odlučivanju po najzanačjnijoj tački ovog zasedanja a to je Budžet opštine za 2020. godinu.

Budžet za narednu godinu, iznosi 1.268.453.300 dinara, i planiran je na realnim osnovama istakao je između ostalog Milan Trklja, samostalni savetnik u Službi za finansije Opštinske uprave opštine Smederevska Palanka. Odbornicima se obratio i predsednik opštine Nikola Vučen, koji je rekao da je budžet za 2020. godinu, posle dužeg perioda, razvojni i da su planirana velika ulaganja u investicione projekte.

“U socijalnom delu budžetska sredstva povećana su za stipendije učenicima- mladim talentima, zatim postupak finansiranja vantelesne oplodnje, kao i za socijalno ugroženo stanovništvo”, naglasio je Vučen.

Govoreći o onome što je urađeno u 2019. godini, Vučen je naglasio ulaganja države u našu opštinu a prevashodno u putnu infrastrukturu, a onda se osvrnuo i na investicije koje su planirane u 2020. godini.

“Zadovoljan sam onim što je postignuto tokom ove godine, i moram da kažem da ne postoji način funkcionisanja ovako male opštine bez pomoći države. U Smederevsku Palanku je uloženo oko milijardu dinara kada je reč o putnoj infrastrukturi i nadam se da ćemo i sledeće godine nastaviti sve ono što smo planirali. Kada je reč o našem budžetu, za 2020. mi smo za kapitalne investicije izdvojili 127 miliona dinara”.

On je nakon toga pozvao odbornike da usvoje Odluku o budžetu za 2020. godinu, koja je potvrđena sa 35 glasova ZA.

Na ovom zasedanju odbornici su usvojili Kadrovski plan Opštinske uprave za 2020. godinu, zatim odluke o izradi Prostornog plana opštine i izradi strateške procene uticaja Prostornog plana opštine Smederevska Palanka na životnu sredinu.

Usvojena je i Odluka o donošenju mera za izmirivanje obaveze Opštine i subjekata čiji je osnivač opština prema JP Elektroprivreda Srbije, a čelnik lokalne samouprave je obrazlažući ovu tačku između ostalog rekao:

“Od danas zvanično Smederevskoj Palanci teče grejs period od 18 meseci što se tiče reprograma za struju, a nakon toga u narednih 10 godina isplaćivaćemo pomenuto dugovanje”.

Prvobitni dug od milijardu i gotovo 200 miliona je smanjen na 840 miliona dinara i zato je ovaj proces trajao skoro godinu dana.

“Sa svakim ograkom preduzeća Elektroprivreda Srbije radili smo usaglašavanje, a slobodno mogu da kažem i pregovore, i zato je ovaj dug umanjen. Veliku pomoć imali smo od Vlade Srbije i ministrastva finasija I zato želim i ovom prilikom da se zahvalim”, istakao je Vučen.

On je još rekao da je za građane Smederevske Palanke bitno da su se ukupna dugovanja opštine, koje su iznosila 3,2 milijarde, drastično smanjila.

“Na današnji dan dugovanja Opštine iznose oko milijardu i 300 miliona, a kada izuzmemo i ovaj dug za električnu energiju, ostaje nam dug od 400 i nešto miliona koji će verovatno da polovine sledeće godine biti vraćen”.

Doneta je odluka o uređivanju građevinskog zemljišta i određivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta kojom je komunalni doprinos smanjen za 50 posto.

„Ako su građani za izgradnju nekog objekta trebali da plate, na primer 90 hiljada dinara, to od stupanja na snagu ove odluke neće biti toliko nego će iznos biti prepolovljen, rekla je Gordana Kostić, načelnike Opštinske uprave opštine Smederevska Palanka.

Ostatak zasedanja protekao je u davanju saglasnosti na Programe korišćenja subvencija za JKP „Vodovod“, JKP „Opštinska groblja“, JP „Palanka razvoj“, JP „Morava“ Velika Plana iz budžeta Opštine za 2020. godinu, zatim Godišnje programe poslovanja, Planove rada i Finansijske planove ustanova čiji je osnivač opština Smederevska Palanka.

Četrnaesta sednica SO Smederevska Palanka trajala je nešto više od jednog sata, i završena je u 11 časova i 13 minuta.
Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 12.07.2020.
Petrovdan: Praznik posvećen apostolima Petru i Pavlu
Petrovdan je crkveni i narodni praznik koji se slavi 12. jula
Postavljeno: 11.07.2020.
Naredba Opštinskog štaba vanredne situacije u Velikoj Plani: Zabrana održavanja svih manifestacija na otvorenom prostoru
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i širenja virusa Covid-19
Postavljeno: 11.07.2020.
Stupila na snagu nova pravila i obaveze za poslodavce i zaposlene zbog epidemije Covida-19
Distanca među zaposlenima, dodatne smene, stroga higijena, uputstva o preventivnim merama, ali i posebna pravila u slučaju pojave pozitivnih slučajeva u kompaniji, samo su neke od mera, ukoliko se ne poštuju paprene su kazne.
 


 
 
Kursna lista