Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
SPC i vernici obeležavaju Svetog Savu
Postavljeno: 27.01.2020.


Sveti Sava se obeležava kao školska slava, a tim povodom u većini školskih ustanova u Srbiji biće održane Svetosavske akademije.

Srpska pravoslavna crkva slavi Dan Svetog Save (Savindan) kojim se obeležava uspomena na Svetog Savu, srpskog prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa iz 13. veka.
 
Praznik Svetog Save jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika, svetkuju ga mnoge zanatlije, a proglašen je i za školsku slavu. U školama taj dan je radni, ali nenastavni dan. 
 
Sveti Sava (po rođenju Rastko Nemanjić) bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, diplomata, zakonodavac, književnik i hodočasnik.
 
Sveti Sava osnovao je Hilandar i izgradio još 14 manastira, i tako ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.
 
Umro je 27. januara 1236. u Trnovu (Bugarska) i taj dan je crkva ustanovila kao praznik kojim se obeležava uspomena na njegov život i delo.
 
Počekom 19. veka spevana je poznata Himna Svetom Savi. Mnoge vrste zanatlija iz Srbije su ga smatrale svojim patronom i uzimale njegov dan za esnafsku slavu.
 
U beogradskoj opštini Vračar, na mestu gde se veruje da su po nalogu Sinan-paše spaljene njegove mošti 1594. godine, podignut je hram posvećen Svetom Savi u znak zahvalnosti za sve što je uradiio za svoj narod i crkvu.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 21.02.2020.
Nikola Vučen o članku "Migranti stigli u Smederevsku Palanku" objavljenom na portalu "Palanačke novine": U Smederevskoj Palanci nema migranata!
Očekuje se zvanično saopštenje MUP-a koje će biti objavljeno na sajtu Opštine, naveo je između ostalog Vučen
Postavljeno: 21.02.2020.
Košarkaši palanačke Mladosti dočekuju niški Fair Play(subota, 19 sati)
Meč 19. kola Druge lige Srbije
Postavljeno: 21.02.2020.
Danas se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika
Cilj obeležavanja je promovisanje jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.
 


 
 
Kursna lista