Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
Vitamin C saveznik u borbi protiv virusa i infekcija
Postavljeno: 05.02.2020.


Potrebna dnevna doza za žene iznosi 75, a za muškarce 90 mg.

Nagle promene temperatura u zimskom periodu idealno je za pojavu širenja virusnih i drugih infekcija, a dovoljan unos vitamina C neophodan je kako bi nam imunološki sistem dobro funkcionisao.

Kao snažan antioksidans, vitamin C pomaže u smanjenju stresa i smatra se da smanjuje rizik od raka.
 
Bez vitamina C, telo ne može da proizvede kolagen, protein koji je neophodan za izgradnju i održavanje zdravih kostiju, zglobova, tkiva digestivnog trakta i kože.
 
Vitamin C je važan deo imunološkog sistema, koji se brani od virusa, bakterija i drugih patogena. Studije pokazuju da nizak nivo vitamina C dovodi do problema sa imunološkim sistemom i drugih oboljenja.
 
Jedna od namirnica bogata vitaminom C je pomorandža ali mnogi ljudi imaju naviku da umesto sveže ceđenog piju kupovni sok koji često ima šećera isto kao i gazirani sokovi. Zbog toga je najbolje konzumirati sveže voće i povrće.

Kada je reč o voću tu su još kivi i jagode koji u kombicaiji sa jogurtom mogu da budu odličan izbor za doručak.
 
Paradajz je još jedan odličan izvor vitamina C, a pripremljen sok od paradajza je još bolji izor ovog vitamina od svežeg ploda.  
 
Ne treba zaboraviti ni povrće zelene boje, tako su brokoli, grašak i spanać takođe dobri izvori vitamina C. Ovo povrće je najbolje konzumirati blago obareno kao prilog ili u salati u kombinaciji sa nekim citrusom.

Kada je reč o vitaminu C paprika je nezaobilazna namirnica, najbolje sveža a za one koji vole jaja kajgana sa paprikom je dobar izbor. 
 
Potrebna dnevna doza za žene iznosi 75, a za muškarce 90 mg, mada tu ima odstupanja. Dojiljama, pacijentima koji su nedavno operasani, dijabetičarima, obolelim od raka i pušačima potrebne su znatno veće doze vitamina C.

Izvor: RTSPoslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 12.07.2020.
Petrovdan: Praznik posvećen apostolima Petru i Pavlu
Petrovdan je crkveni i narodni praznik koji se slavi 12. jula
Postavljeno: 11.07.2020.
Naredba Opštinskog štaba vanredne situacije u Velikoj Plani: Zabrana održavanja svih manifestacija na otvorenom prostoru
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i širenja virusa Covid-19
Postavljeno: 11.07.2020.
Stupila na snagu nova pravila i obaveze za poslodavce i zaposlene zbog epidemije Covida-19
Distanca među zaposlenima, dodatne smene, stroga higijena, uputstva o preventivnim merama, ali i posebna pravila u slučaju pojave pozitivnih slučajeva u kompaniji, samo su neke od mera, ukoliko se ne poštuju paprene su kazne.
 


 
 
Kursna lista