Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Promocija knjige "Mitovi srpske istorije" u Domu kulture u Starom Selu
Postavljeno: 10.02.2020.


Autor iz Beograda 12. februara predstaviće svoju knjigu.

Promocija knjige “Mitovi srpske istorije” održaće se u Domu kulture “Vlada Marjanović” u Starom Selu u sredu, 12. februara od 19 sati, uz gostovanje autora Dejana Ristića, istoričara iz Beograda.

Da li su zvona katedrale Notr Dam odjekivala zbog pobede Srba na Kosovu polju? Gde je sahranjen despot Stefan? Da li je Stefan Nemanja jeo zlatnim viljuškama? Gde su glave kneza Lazara i Karađorđa? Da li je Marko Kraljević junak ili turski vazal? Da li je Vuk Branković izdajnik? Da li je kraljica Draga u trenutku ubistva bila trudna? Da li je Gavrilo Princip napisao čuvene stihove o „bečkim sjenama“? Da li je major Gavrilović izgovorio čuveni borbeni poklič? Zašto na Titovom grobu nema petokrake?

Ovo je samo deo od 20 velikih dilema koje su opisane u ovom delu. Autor tih dvadeset tradicionalnih mitologiziranih događaja osvetljava reflektorima istorijskih naučnih činjenica.

Tragajući precizno, služeći se istorijskim i naučnim činjenicama, D. Ristić je dokazao šta je mit, a šta se zaista zbilo. Saznajemo kako su publicisti, narodni pripovedači, guslari, putopisci, pesnici, brojnim prelomnim događajima dodali svoje vizije, domišljali ih, domaštavali, zaodenuli u novo ruho. Kako se to ulilo u „izmišljenu tradiciju“, u jednu široku reku mitova, koja vekovima ili decenijama zapljuskuje srpski narod, budi njegovu radoznalost, vodi ga ka stranputici, ali i u opojne predele verovanja i zadovoljstva.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 07.07.2020.
IN MEMORIAM: Petar Skačkov (1938-2020)
Sahrana istaknutog profesora i prosvetnog radnika obaviće se u sredu, 8. jula u 12 sati na Starom groblju u Smed. Palanci
Postavljeno: 07.07.2020.
V.d. direktora Nikola Ristić: OB “Stefan Visoki” za sada ne ulazi u COVID režim rada
Pacijenti oboleli od Korona virusa pored infektivnog odeljenja hospitalizovaće se na još jednom odeljenju Bolnice
Postavljeno: 07.07.2020.
Zakazana konstitutivna sednica SO Velika Plana
Sednica zakazana za 21. avgust
 


 
 
Kursna lista