Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
Svetski dan kišobrana - nekada davno simbol prestiža, a danas potreba u kišnim danima
Postavljeno: 10.02.2020.


Datira iz doba pre nove ere, menjao se vremenom, a sada ga ima u gotovo svim bojama.

Pošto je toliko koristan, ima i svoj dan – Svetski dan kišobrana obeležava se 10. februara. Pretpostavka je da je prvi izum nalik današnjem kišobranu napravljen u 11. veku pre nove ere. Sledi šest stvari koje možda niste znali o kišobranu.

Datira iz doba pre nove ere - Dokaz o najranijem korišćenju ove korisne sprave je spomenik caru Sargonu koji datira iz oko 2.300. godine pre nove ere, na kome je Sargon, vladar Akada, prikazan kako jaše ispred svoje vojske sa slugom, koji iza njega nosi nešto nalik kišobranu/suncobranu. 

Simbol prestiža - Postojbina „modernijeg“ kišobrana je Kina. Prve primerke, sa namenom da ih štite od sunčeve svetlosti, Kinezi su pravili od svile, i bili su simbol moći, prestiža i pripadanja plemstvu.
 
Premazivanje voskom - Kada je kišobran počeo da se koristi i za zaštitu od padavina, Kinezi su svoje svilene suncobrane počeli da prave i od papira. Da bi bili vodootporni i postali „pravi“ kišobrani, premazivali su ih voskom.
 
Postali su rasklopivi tek u 19. veku - Najraniji prvi poznati rasklopivi kišobran kreiran je u Engleskoj, tek u 19. veku, gde su mu dograđene čelične žice. Tada se nazivao „koktelski kišobran“.
 
Prva prodavnica kišobrana radi i danas - Prva prodavnica kišobrana zvala se „Džejms Smit i sinovi“.

Prodavnica je otvorena 1830. godine i još uvek se nalazi u Oksfordskoj ulici, u Londonu.
 
„Ne smeš da ga otvoriš u kući!“ - Kišobran je poput crne mačke i razbijenog ogledala predmet sujeverja. Neki ljudi smatraju da se kišobran nikada ne sme otvoriti u kući, jer će to doneti nesreću svima koji u njoj žive.

Izvor: RTSPoslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 13.07.2020.
Zavod za javno zdravlje Požarevac: Prema podacima od 13. jula u Podunavskom okrugu ukupno 518 slučajeva Covida-19
Osam novih slučajeva u Smed. Palanci, a po 4 u Smederevu i Velikoj Plani
Postavljeno: 13.07.2020.
PO Lasta u S. Palanci: Autobuski red vožnje od 13. jula
Za sve kategorije putnika
Postavljeno: 13.07.2020.
Drugi krug upisa u srednje škole u Smed. Palanci: Upisana tri učenika u Palanačku gimnaziju i šest u SŠ Žikica Damnjanović
U MEŠ Goša svi kapaciteti popunjeni još u prvom krugu
 


 
 
Kursna lista