Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Koncert simfonijskog orkestra Radio - televizije Srbije 21. februara u CZK Smederevo
Postavljeno: 19.02.2020.


Program počinje u 19 časova, a ulaz je besplatan.

Na novom koncertu iz ciklusa „Premijere“, u sezoni 2019/2020, koji će biti održan 21. februara, u 19 časova, u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, publici će se predstaviti gost Simfonijskog orkestra RTS, argentinski dirigent Luis Gorelik, koji danas diriguje nekim od najznačajnijih orkestarskih ansambala u svetu.
 
Na koncertu će premijerno biti izvedena kompozicija Black Light / Nevidljivo svetlo Branke Popović, odabrano na „Konkursu za kompozitore“ Muzičke produkcije RTS, u okviru koga autorka istražuje efekat koji muzika može da izazove kod publike, zaključujući da „muzika dotiče slušaoca i izaziva u njemu reakciju (u zavisnosti od njegovog sveukupnog iskustva, najrazličitije asocijacije, misli, emocije)“.

 
Iste večeri publici će se predstaviti i mladi violista Lazar Miletić, odabran na konkursu „Mladi i uspešni“ Muzičke produkcije RTS. Nastupiće kao solista u Koncertu violu i orkestar D-dur Antona Hofmajstera, stvaraoca koji je poštovanje svojih savremenika – kolega zaslužio originalnošću svojih dela i dobrim poznavanjem instrumenata za koje je pisao. Takođe, Lazar Miletić će izvesti i čuvenu temu iz filma „Šindlerova lista“ Džona Vilijamsa, svirajući originalni violinski part na violi.
 
Pored pomenuta dva dela, Simfonijski orkestar RTS će izvesti i Drugu simfoniju Jana Sibelijusa, za koju je sam kompozitoer rekao da ona predstavlja „priznanje njegove duše“. Na veoma uspešnoj premijeri, na kojoj je svirala Helsinška filharmonija, dirigovao je kompozitor, a karte su, zahvaljujući uspehu koji je ostvarila njegova simfonijska poema Finlandija, bile rasprodate mnogo pre koncerta.


Ulaz je slobodan. Besplatne ulaznice možete podići na blagajni Centra za kulturu Smederevo.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 13.07.2020.
Zavod za javno zdravlje Požarevac: Prema podacima od 13. jula u Podunavskom okrugu ukupno 518 slučajeva Covida-19
Osam novih slučajeva u Smed. Palanci, a po 4 u Smederevu i Velikoj Plani
Postavljeno: 13.07.2020.
PO Lasta u S. Palanci: Autobuski red vožnje od 13. jula
Za sve kategorije putnika
Postavljeno: 13.07.2020.
Drugi krug upisa u srednje škole u Smed. Palanci: Upisana tri učenika u Palanačku gimnaziju i šest u SŠ Žikica Damnjanović
U MEŠ Goša svi kapaciteti popunjeni još u prvom krugu
 


 
 
Kursna lista