Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Tribina "Identitet kao lična priča" 12. marta u CZK Smederevo
Postavljeno: 11.03.2020.


Program počinje u 19 časova.

„Identitet kao lična priča“ tema je predstojeće tribine u okviru naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo koja će se održati u četvrtak, 12. marta, sa početkom u 19 sati, u Koncertnoj dvorani. Gost Centra za kulturu biće dr Aleksandar Fatić, filozof, naučni savetnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.

Odnos prema pitanju identiteta biće tokom programa predstavljen kroz upoznavanje sa narativnom koncepcijom identiteta prema kojoj je nečiji identitet sagledan kao lična priča koja povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost i uključuje vrednosnu perspektivu kao bitan činilac ličnog (ali i kolektivnog) identiteta. Pažnja će biti posvećena pitanju o vezi shvatanja shodno kome je jezgro ličnog identiteta konstrukcija "životne priče" sa doživljajem da smo autori sopstvenog života i da imamo kontrolu nad njim, sa pitanjem o pokazateljima očuvanosti ličnog identiteta, kao i o poremećajima, deformacijama, kidanjima, "krivljenjima" narativa koji dovode do krize identiteta.

Biće razmotreno i pitanje o identitetu kao komunikativnom, kao i da li je legitimno  govoriti o privatnom identitetu i privatnom moralu.

U razgovoru sa dr Fatićem biće objašnjena i razlika između autentičnih i neautentičnih narativa. 

Na vrednosnu dimenziju i vrednosnu izgradnju ličnog narativa, kao i na mogućnost ideja da normativno deluju na čovekov život biće stavljen poseban naglasak. Shvatanje identiteta kao lične priče biće osvetljeno i u polju terapeutskog procesa ili procesa savetovanja u kome se radi na vrednosnom samopreispitivanju. U obradi teme zainteresovani će moći da čuju koji bi mogao biti ishod sučeljavanja etike i retorike dužnosti sa etikom i retorikom zadovoljstva. 

Dr Aleksandar Fatić diplomirao je filozofiju u Beogradu, magistrirao u Pragu i doktorirao na Australijskom nacionalnom univerzitetu u Kanberi. Njegova osnovna interesovanja uključuju:filozofsku praksu i odnos filozofije, psihoterapije i psihijatrije; primenjenu etiku; političku filozofiju. Autor je knjiga „Integrativna psihoterapija“, „Vrlina kao identitet, emocije i moralna ličnost“ (na engleskom jeziku). Autor je brojnih istraživačkih radova u kojima se bavio problemom "dobrog života" u filozofskom savetovanju, epikurejskom etikom, relacijom krivične odgovornosti i poremećaja ličnosti, diplomatskom etikom, narativnom koncepcijom ličnog i kolektivnog identiteta, odnosom emocija i vrednosti.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 07.04.2020.
Poruka Njegovog Preosveštenstva Episkopa Šumadijskog gospodina Jovana vernicima
Postavljeno: 07.04.2020.
Policijska uprava Smederevo: Uhapšeno pet osoba iz Smedereva i S. Palanke zbog proizvodnje i prodaje opojnih droga
Proizvodnja, prodaja i kupovina marihuane
Postavljeno: 07.04.2020.
Ukupno 61 žrtva Covida-19 u Srbiji: Još tri preminula, ukupno 2447 zaraženih lica, 247 novih slučajeva
Testirano 1074 lica
 


 
 
Kursna lista