Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Usvojene nove rigoroznije mere Vlade Srbije u borbi protiv koronovirusa
Postavljeno: 21.03.2020.


Pored već najavćenih zatvaranja ugostiteljskih objekata i tržnih centara, prekida javnog prevoza i zabrane okupljanja više od 5 ljudi, doneto još novih mera

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.
 
Obustavlja se gradski prevoz na teritoriji Republike Srbije. Ova odluka stupa na snagu večeras, od 20 časova i ne odnosi se na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene.
 
Za sve građane koji za vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavešteni.
 
Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole.
 
Zabrana kretanja od 20 časova do 5 časova ujutru svakoga dana, izmenjena je za dan nedelju, tako da građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica u samoposlugama ili lekova u apotekama.
 
Spisak prodavnica i apoteka koji će raditi nedeljom u tom periodu javno je dostupan na sajtu www.covid-19.rs kao i na sajtu Vlade Republike Srbije.
 
Za sva lica mlađa od 65 godina period zabrane kretanja menja se za subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20 časova do 3 časa ujutru.
 
Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.
 
Zabranjuje se boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20 časova.
 
Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 5 osoba.
 
Što se tiče ugostiteljskih objekata, doneta je odluka o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića. To ne podrazumeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već se ugostiteljima zabranjuje da svoju delatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.
 
To znači da građanin može da kupi hranu i piće „za poneti“, a ne može da kupljenu granu i piće konzumira za stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.
 
Ukoliko ugostitelj želi da vrši svoju delatnost za vreme trajanja vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za poneti ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat. Pri tome radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.
 
Suština Odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, a sve u cilju njihove zaštite od virusa COVID-19.
 
Stoga se ova odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo da kupuju ili dobijaju besplatno.

Tekst i foto: Vlada Srbije
 
 
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 04.04.2020.
Tragedija U S. Palanci: Majka u snu ugušila dvomesečnu bebu
Kako prenose Večernje novosti majka S.K.(20) nenamernu u snu ugušila svoje dete, koje je spavalo u krevetu između roditelja
Postavljeno: 04.04.2020.
Prvi slučaj koronavirusa u Topoli
Reč je o osobi koja živi u Kragujevcu, a prijavljena je u Topoli
Postavljeno: 04.04.2020.
Pet novih žrtava Covida-19 u Srbiji: Ukupno 1624 zaražena lica, 148 novih slučajeva
Testirano 645 ljudi
 


 
 
Kursna lista