Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Svetski dan Roma: Čestitka Mobilnog tima za inkluziju Roma u opštini S. Palanka uz poruku - "Ostanite kod kuće"
Postavljeno: 08.04.2020.


Širom sveta obeležava se Medjunarodni dan Roma i na taj način upoznajemo se sa romskom kulturom , jezikom običajima i tradicijom, upoznajemo se s aproblemima sa kojima se suočava romska zajednica.

8. april obeležava se kao Svetski dan Roma, a tim povodom saopštenje i čestitku je upoutila Zdravka Simić, u ime Mobilnog tima za inklčuziju Roma u opštini S. Palanka:

"Povodom Svetskog Dana Roma 8.aprila svim gradjanima romske nacionalnosti čestitam Dan Roma.

Širom sveta obeležava se Medjunarodni dan Roma i na taj način upoznajemo se sa romskom kulturom , jezikom običajima i tradicijom, upoznajemo se s aproblemima sa kojima se suočava romska zajednica.

Kroz upoznavanje problema romske zajednice izradjena je i Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja sa ciljem da se poboljša položaj zajednice u društvu.
Sprovodjenjem  strateških dokumenata i implementacijom istih kako na nacionalnom tako i lokalnom nivou unapredjuje se život jedne nacionalne manjine. Država pruža podršku i pokazuje spremnost da se unapredi život romske nacionalne manjine kroz programe antidiskriminacione politike,programe zapošljavanja, stanovanja,obrazovanja i negovanje kulturnih vrednosti i očuvanje jezika.

Jedan od važnih programa je Podrške EU inkluziji Roma osnaživanje lokalnih zajednica za uključivanje Roma koji sprovodi i naša opština Smederevska Palanka. Kroz taj program  planiran je veći obuhvat dece u obrazovni sistem,  povećati redovnost pohadjanja nastavnih programa i rad sa porodicama. Takodje postoji Mobilni tim kako u Smederevskoj Palanci tako i u drugim gradovima koji imaju cilj da pruže podršku i pomoć romskoj zajednici i razvije medjusektorsku saradnju izmedju zajednice i institucija.Akcenat se stavlja na obrazovanje jer je obrazovanje jedan od najvažnijih oblasti gde možemo na taj način unaprediti život naše zajednice.Jedna od važnih karika  društva je i  Savet romske nacionalne manjine koji je savetodavno telo u RS i sprovodi programe Afirmativnih mera u obrazovanju . 

Zbog trenutne situacije i vanrednog stanja u zemlji ne treba biti okupljanja  ,, Ostanite kod kuće“ informišite se  putem društvenih mreža i čuvajte jedni druge. Pokazali ste solidarnost i humanost vašim boravkom kod kuće, pokazali ste vašu humanost donacijama za gradjane, pokazali ste vašu humanost kao volonteri i volonterke.

Svi članovi Mobilnog tima opštine Smederevske Palanke čestitaju Romima I Romkinjama medjunarodni Dan Roma.

Bahtalo Tumaro Romano Dive Romalen."  


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 05.06.2020.
Zvanično završena sezona u Drugoj ligi Srbije: Košarkaši palanačke Mladosti na šestom mestu
Naredne sezone u Drugoj ligi Srbije dve grupe po osam timova
Postavljeno: 05.06.2020.
5. jun - Svetski dan zaštite životne sredine
Cilj obeležavanja je promena ekološke svesti vlada, privrede i stanovništva u celini, u pravcu odgovornijeg ponašanja prema svom okruženju.
Postavljeno: 04.06.2020.
EPS Distribucija: Najavljena isključenja za petak, 5. jun i nedelju 7. jun
Bez struje delovi palanačke opštine i grada
 


 
 
Kursna lista