Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Detaljan spisak preporuka zaštite za rad kafića i restorana od 4. maja
Postavljeno: 03.05.2020.


Kako se u preporukama navodi, obavezno je nošenje zaštitne opreme svih zaposlenih tokom radnog procesa (maske, radne uniforme i po potrebi rukavice).

Kafići i restorani u Srbiji počinju sa radom 4. maja. Zbog epidemije koronavirusa i gosti i zaposleni moraće da se pridržavaju brojnih mera. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd izdao je i detaljan spisak preporuka.
 
Rad ugostiteljskih i objekata za pripremu i dostavu hrane se može obavljati na sledeći način:
 
– Dostava hrane na kućnu adresu
– Šalterska prodaja hrane i pića (kiosci i dr.)
– Rad ugostiteljskih objekata na otvorenom (bašte)
– Rad ugostiteljkih objekata u zatvorenom prostoru.

Kako se u preporukama navodi, obavezno je nošenje zaštitne opreme svih zaposlenih tokom radnog procesa (maske, radne uniforme i po potrebi rukavice). Zaposleni koji direktno komuniciraju ili uslužuju goste i korisnike poželjno je da koriste i vizir.
 
Gosti u ugostiteljske objekte moraju ulaziti sa maskom, koja se mora nositi i prilikom preuzimanja hrane i pića putem kućne dostave ili šalterske prodaje. Bez maski u prostoru objekta mogu boraviti samo gosti dok su za svojim stolom.
 
Na ulazu u objekat postaviti dezo-barijere i dozere za dezinfekciju ruku za obaveznu dezinfekciju pri ulasku u objekat (u skladu sa mogućnostima-beskontaktni dozeri).
 
Raspored stolova u zatvorenom ili otvorenom prostoru ugostiteljskih objekata organizovati tako da razmak između gostiju koji sede za istim ili susednim stolovima, ne bude manji od propisane socijalne distance od 2 metra. U suprotnom obezbediti fizičke barijere (od pleksiglasa ili drugog punog materijala) koji će deliti prostor između stolova.

Izbaciti iz upotrebe posluživanje kečapa, senfa, soseva, ulja, slanika, šećera, čajeva i sl. iz posuda za zajedničku upotrebu, kao i samousluživanje pribora iz zajedničkih gondola.
 
Koristiti papirne menije za jednokratnu upotrebu, koji se bacaju posle svakog gosta ili evuntualno menije za višekratnu upotrebu, pogodne za dezinfekciju, koji se moraju dezinfikovati posle svakog gosta. Može se koristiti i isticanje menija na površinama vidljivim gostima kako bi se smanjio kontakt sa mogućim kontaminiranim površinama.
 
Ugostiteljske objekte redovno provetravati, u skladu sa vremenskim prilikama, prirodnim putem (otvaranjem prozora). Ne koristiti veštačku ventilaciju zatvorenog centralizovanog tipa, kao i klimatizaciju u objektima ukoliko se radi o split sistemu (sistem u kome vazduh cirkuliše unutar prostorije prolaskom kroz unutrašnju jedinicu klima uređaja bez razmene istog sa spoljnim svežim vazduhom).

iZVOR: BiF i Gradski zavod za zaštitu zdravlja Beograd



Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 02.06.2020.
Dom zdravlja u S. Palanci: Obavlja se testiranje na lični zahtev, serološki i PCR testovi
Testiranja u laboratoriji Doma zdravlja i Covid ambulanti
Postavljeno: 02.06.2020.
Na zvaničnom sajtu opštine Smederevska Palanka objavljena procedura za predlaganje imena za novo dečije igralište
Konkurs je prvenstveno namenjen našim najmlađim sugrađanima
Postavljeno: 02.06.2020.
700.000 dinara od ministarstva kulture za Arhiv "Veroslava Veljašević"
U pitanju je realizacija 2 projekta
 


 
 
Kursna lista