Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Politika
Narodna skupština usvojila izborne zakone
Postavljeno: 11.05.2020.


Stranke koje žele da učestvuju na izborima za narodne poslanike i lokalni parlament, a još nisu predale liste, od sada potpise birača mogu overavati u opštinskim i gradskim upravama a ne samo kod javnih beležnika kao što je do sada bio slučaj

Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su danas Zakon o izmeni i dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakon o izmeni Zakona o lokalnim izborima i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i izmene Zakona o lokalnim izborima odnose se na očuvanje zdravlja od zarazne bolesti COVID-19 u izbornom procesu, s obzirom na to da i dalje postoje preporuke o poštovanju određenih pravila ponašanja koje se, pre svega, odnose na fizičko distanciranje.

S obzirom na to da nisu sve stranke koje žele da učestvuju na izborima predale liste, one će nastaviti proces prikupljanja potpisa, a osim javnih beležnika, potpise birača će overavati i opštinske i gradske uprave.

Za izbor narodnih poslanika potrebno je 10.000 potpisa, a rokovi za predaju lista na oba nivoa su 15 dana pre održavanja izbora.

Osnovni sudovi i dalje mogu da overavaju potpise birača, ali samo u opštinama i gradovima u kojima nema javnih beležnika.

Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti povećava se najniži iznos novčane kazne za kršenje propisa o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sa 30.000 na 50.000 dinara.

Budući da pandemija još traje, propisano je da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku“, a ne osmog dana od objavljivanja.
 
Izvor: https://www.srbija.gov.rs
Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 02.06.2020.
Dom zdravlja u S. Palanci: Obavlja se testiranje na lični zahtev, serološki i PCR testovi
Testiranja u laboratoriji Doma zdravlja i Covid ambulanti
Postavljeno: 02.06.2020.
Na zvaničnom sajtu opštine Smederevska Palanka objavljena procedura za predlaganje imena za novo dečije igralište
Konkurs je prvenstveno namenjen našim najmlađim sugrađanima
Postavljeno: 02.06.2020.
700.000 dinara od ministarstva kulture za Arhiv "Veroslava Veljašević"
U pitanju je realizacija 2 projekta
 


 
 
Kursna lista