Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
12. maj: Međunarodni dan sestrinstva
Postavljeno: 12.05.2020.


Svaki dvanaesti maj obeležava se kao dan posvećen najhumanijem pozivu, a u znak sećanja na Florens Najtingejl koja se smatra osnivačem sestrinstva.

Svake godine medicinske sestre u celom svetu obeležavaju 12. maj, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva, kao priznate profesije. To je jedan od najznačajnih događaja na području sestrinske profesije. Iz njenog sveobuhvatnog i bogatog iskustva na temu ličnih pitanja zdravlјa, ona je zastupala stav da sve sestre trebaju da stalno održavaju i unapređuju svoju efikasnost, snagu, saosećajnost i brižnu praksu. Taj pristup ona je nazvala „Zdravlјe sestrinstva“. 
 
Danas u XXI veku, u eri „globalnog sela“, ovi široki pogledi Florens mogu postati inovativni pristupi savremenih sestara koje teže da utiču na faktore koji unapređuju i održavaju zdravlјe lјudi. Istorijski snimak glasa Florens načinjen je 1890. godine u njenom domu u Londonu. Jedna od rečenica iz tog snimka je i ova namenjena njenim saborcima: „Kada ja u Vašem sećanju budem samo ime, nadam se da će moj glas ovekovečiti moje veliko životno delo. Neka Bog blagoslovi moje stare saradnike iz Balaclava i vrati ih sigurno na njihovu obalu.“
 
Po definiciji SZO - profesionalno područje rada medicinskih sestara je u pružanju pomoći pojedincu, grupi ili zajednici kada njima nedostaje snaga, volјa ili znanje.
 
Danas medicinske sestre i tehničari aktivno učestvuju u projektima i naučno istraživačkim radovima, što je unazad nekoliko godina bilo nezamislivo.

Međunarodno veće medicinskih sestara (ICN), kao najveća sestrinska asocijacija, svake godine poziva medicinske sestre da se suoče sa problemima u sestrinstvu. Tema međunarodnog dana medicinskih sestara za 2015. godinu je: „Medicinske sestre snaga za promene - Isplativija i efikasnija zdravstvena nega“. Svake godine Veće izdaje priručnik i poziva medicinske sestre i tehničare na njegovu primenu.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 02.06.2020.
Dom zdravlja u S. Palanci: Obavlja se testiranje na lični zahtev, serološki i PCR testovi
Testiranja u laboratoriji Doma zdravlja i Covid ambulanti
Postavljeno: 02.06.2020.
Na zvaničnom sajtu opštine Smederevska Palanka objavljena procedura za predlaganje imena za novo dečije igralište
Konkurs je prvenstveno namenjen našim najmlađim sugrađanima
Postavljeno: 02.06.2020.
700.000 dinara od ministarstva kulture za Arhiv "Veroslava Veljašević"
U pitanju je realizacija 2 projekta
 


 
 
Kursna lista