Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Festival "Teatar u tvrđavi" u Smederevu od 21. do 25. septembra
Postavljeno: 18.09.2020.


Šest pozorišnih predstava

Sedmi pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“ održaće se u periodu od 21. do 25. septembra u Malom gradu Smederevske tvrđave. Program koji je revijalnog karaktera obuhvata šest pozorišnih predstava, od kojih je jedna predstava za decu.

U Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo će 21. septembra sa početkom u 18 sati biti održana promocija knjige koja obuhvata komad Ane Đorđević „Smederevo 1941.“ i tekst Aleksandra Milosavljevića „Stradanje glumaca SNP-a u Smederevu 1941.“ Pored autora, u predstavljanju knjige će učestvovati i dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Milovan Filipović, dramski umetnik i direktor drame Srpkog narodnog pozorišta Novi Sad.

Pozorišni program „Teatra u tvrđavi“ počeće 21. septembra sa predstavom Srpskog narodnog pozorišta „Smederevo 1941.“ po tekstu i u režiji Ane Đorđević. Ova predstava posvećena je glumcima SNP-a nastradalim u eksploziji 5. juna 1941. godine. Autorka je sudbine tragično nastradalih glumaca povezala sa pitanjem o prirodi i uzroku nacizma i zla uopšte. Tretman teme koji nije dokumentaristički smisao eksplozije u Smederevu dovodi u vezu sa osećajem moći i nadmoći, a uverenje o sopstvenoj superiornosti sa pojavom nacizma i fašizma. A oni se, prema rečima autorke „rađaju na planu najintimnijeg života, ličnog, porodičnog, ljubavnog, i šire, kao zraci, i uvećavaju i umnožavaju i dovode do eksplozija koje masovno uništavaju živote“.
 
Glumci Šabačkog pozorišta igraće 22. septembra predstavu „Dva viteza iz Verone“ koju je po delu Vilijama Šekspira režirala Mia Knežević. „Dva viteza iz Verone" je jedna od prvih Šekspirovih komedija. U njenom centru su mladi ljudi, mučeni uvinerzalnim pitanjima koja sebi postavljaju svi ljudi ovih godina, bez obzrira na epohu u kojoj žive. Zaljubljivanja, putovanja, prijateljstvo, obrazovanje i potraga za sopstvenim mestom u društvu koje se deli na vladare, sluge i sve one između čine zaplet ove komedije, ali ne i njenu osnovu temu. Njena tema su dva lica vrline i dilema: koje je pravo? To je ono što Dva viteza iz Verone čini toliko aktuelnim, u svetu duplih aršina, relativizovanih vrednosti i takozvane post-istine.
Predstava u produkciji Bitef teatra, M.I.R.A. u režiji Andraša Urbana, na sceni u Smederevu biće izvedena 23. septembra, a u glumačkoj ekipi ove predstave publika će imati priliku da vidi i našu istaknutu dramsku umetnicu Mirjanu Karanović. Predstava sa rečitim podnaslovom „To jest zašto vam je pozorište takvo-tužnovesela priča za široke narodne mase“ je posvećena Miri Trailović, izuzetnoj ličnosti pozorišnog, kulturnog i društvenog života i osnivaču Bitef teatra. Kroz predstavu su tematizovani progresivan odnos prema teatru, „stvaralački model teatra koji se suprotstavlja osrednjosti koja nas okružuje“, kao i sama društvena stvarnost. Predstava nije namenjena licima mlađim od 18 godina.
Razigrana, vesela i poučna lutkarska predstava za decu „Tri praseta“ u izvođenju Kruševačkog pozorišta, prema čuvenom tekstu Hansa Kristijana Andersena, u režiji Zorana Lozančića, plodnog umetnika koji je ostavio značajan trag u stvaralaštvu za decu, na programu je 24. septembra. 

Istog dana biće igrana predstava „Kako vam drago“ po komadu klasika Vilijama Šekspira, a u režiji renomiranog reditelja Nikite Milivojevića. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš, Kruševačkog pozorišta i Nišvil džez teatarskog festivala. Romantična, pastoralna Šekspirova komedija, delo koje je Milivojević adaptirao, prati sudbinu dvoje zaljubljenih mladih, koji su proterani iz svojih domova. Kroz priču o sukobu zavađene braće i uz prisustvo komičnih obrta, 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 26.10.2020.
Zavod za javno zdravlje Požarevac: Prema podacima od 26. oktobra u Podunavskom okrugu pet novih slučajeva Covida-19
Broj novih slučajeva: Smederevo 1, Velika Plana 1, Smed. Palanka 3
Postavljeno: 25.10.2020.
Poraz palanačkih rukometaša na startu nove sezone: Palanka- Lokomotiva (Lapovo) 22:34
Prvo kolo Prve lige- Zapad
Postavljeno: 25.10.2020.
Poraz palanačkih košarkašica u 4. kolu Druge lige Srbije: Mileševka- "Sistem 2000" 74:69
Treči poraz Sistema u sezoni
 


 
 
Kursna lista