Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
Saveti za zdravo sunčanje
Postavljeno: 30.06.2015.


Svi znamo da sunce nije prijatelj naše kože i moramo biti oprezni. Da biste uživale na suncu i bile maksimalno zaštičene, ovde su stvari koje treba uraditi, i ne raditi sa svojim kremama za sunčanje.

Procenite koja krema je najbolja za vas 
 
Prva stvar koju treba da uradite je da procenite koji faktor zaštite od sunca je napravljen za vašu kožu u zavisnosti od tipa vaše kože. 
 
Ukoliko imate veoma svetlu kožu, plavuša ste ili crvenokosa i imate pege koje se pojavljuju na suncu izbegavajte izlaganje na suncu između podneva i 16 časova i ne štedite na indeksu zaštitnog faktora. Odaberite SPF 50. 
 
Imate svetlu kožu, plavuša ste ili imate braon kosu i dobijate postepeno ten. Izaberite kremu sa zaštitnim faktorom od 30 do 50 u zavisnosti od intenziteta sunca.
 
Ako imate tamniji ten, smeđu kosu i lako dobijate osunčani ten na suncu, predlažemo da odaberete kremu sa zaštitnim faktorom od 20 ili 30. 
 
Imate izrazito tamnu kožu i čak i ako nikada ne dobijete opekotine od sunca, morate se zaštititi od sunca. Zaštitite se kremom sa zaštitinim faktorom 10. 
 
Koristite kremu koja štiti od UVA zraka 
 
Dok je UVB glavni uzrok opekotina od sunca, UVA zraci su štetni i ubrzavaju process starenja kože. Zato budite pažljive kada kupujete kremu za sunčanje. Birajte proizvide “novije generacije” koji pružaju zaštitu od infracrvenih i ultraljubičastih zraka. 
 
Redovno nanosite kremu za sunčanje 
 
Dobro je naneti kremu za sunčanje pre odlaska na plažu, ali kada dođete ponovo nanesite kremu za sunčanje. Najmanje jednom u 2 sata potrebno je ponovo nanesete kremu ukoliko imate vrlo svetlu boju kože, a svaka 3 do 4 sata za tamniji ten i posle plivanja. Postoje vodootporne kreme, ali potrebno je da obnovite sloj kreme za optimalnu zaštitu. 
 
Promenite kremu svake godine 
 
Neki kažu da je to komercijalni argument, ali krema za sunčanje zaista imaju jednogodišnji rok trajanja. Kreme kojima je istekao rok trajanja reaguju veoma loše na koži prilikom zagrevanja. Ako nema vremensko ograničenje na pakovanju, nije opravdanje, napišite ga sami. 
 
Ne čekajte da se zagrejete na suncu 
 
Ovo je definitivno greška koju treba da izbegavate. Mnogi ljudi koriste kremu za sunčanje, nakon što njihova koža postane topla od sunčevih zraka. Ukoliko je vaša koža topla, zraci su već u kontaktu sa kožom. Da bi to izbegli, nanesite svoju zaštitu pre nego što obučete kupaći kostim i izađete na sunce. Ne zaboravite da stavite novi sloj malo kasnije. 
 
Stavljate kremu sa zaštitnim faktorom samo na plaži 
 
Sunce je isto u gradu i na plaži, zato ne zaboravite da zaštite svoje telo kada ste na otvorenom, čak i ako je to samo piće na terasi. Ako vaša dnevna ili BB krema uključuje zaštitu od UV zračenja, proverite da li je to dovoljno. 
 
Osetljiva područja 
 
Ruke, noge, uši, oko očiju, usana, skalp... Postoji mnogo osetljivih oblasti koje treba zaštititi od sunca. Razmislite takođe o "konturama" odeće ili kupaćih kostima, nema ništa gore nego opekotine od sunca na ovim lokacijama. 
 
Zaboravite tetovaže 
 
Sunce je najgori neprijatelj tetovaža! Ono ubrzava starenje kože i prenosi boje mastila na površinu kože. Ukoliko imate tetovaže na telu, odlučite se za kreme sa visokom zaštitom (faktorom 50 ili više) ili za specijalne krema za tetovaže. 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 20.04.2018.
Najava uređenja zelenih, javnih površina, obale Kudrečkog jezera i iznošenja kabastog smeća(VIDEO)
Nikola Vučen, predsednik Privremenog organa je najavio je ove radove
Postavljeno: 20.04.2018.
Opšta bolnica Stefan Visoki: U nedelju besplatni preventivni pregledi za građane
Predviđeno je da pregledi traju od 8 do 16 sati
Postavljeno: 20.04.2018.
Košarkaši palanačke Mladosti dočekuju Proleter iz Zrenjanina(subota, 19 sati)
To je utakmica poslednja kola Druge lige Srbije
 

 
 
Kursna lista