Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
U OŠ Milija Rakić u Cerovcu finalizovan projekat “ AC/DC ti bez struje isti nisi” u okviru programa „ Škole za 21. vek“
Postavljeno: 30.11.2020.


U projektu je učestvovalo 15 nastavnika i 50 učenika različitog uzrasta, a svim ostalim učenicima u školi su prikazani finalni produkti projekta

Obaveštenje iz OŠ Milija Rakić u Cerovcu o učešću u značajnom projektu:

"Škole za 21. vek je trogodišnji projekat koji implementira British Council, a finansira Vlada Velike Britanije, a kojim je predviđeno da sve osnovne škole na teritoriji Zapadnog Balkana do sredine 2021. godine dobiju micro:bit  (mikro bit) uređaje koje će koristiti kako u nastavi računarstva tako i u drugim predmetima. Ideja koja stoji iza ovog veoma ambicioznog projekta je želja da učenici uz pomoć svojih nastavnika i tokom redovnih školskih aktivnosti razviju kritičko i algoritamsko razmišljanje kao i multidisciplinaran pristup rešavanju problema.
 
U okviru Programa ,,Škole za 21. vek” koji realizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa organizacijom British Council, nastavnici OŠ Milija Rakić su pohađali trodnevnu obuku ’’Nastava koja podstiče kritičko mišljenje i rešavanje problema’’.
Nakon prve mentorske posete, u školi je  realizovan međupredmetni školski projekat pod nazivom “ AC/DC ti bez struje isti nisi” .
 
Projekat je realizovan na sledeći način:
 
Članovi školskog tima u sastavu:
 
Sanja dobrijević – (matematika) – koordinator projekta
Aleksandar Savić – (tehnika i tehnologija)
Ivana Stanković – (srpski jezik i književnost) 
 
U prvoj fazi održali su ugledne časove na kojima je promovisano kritičko mišljenje , međupredmetna uvezanost i upotreba mikro bit uređaja u redovnoj nastavi. Jedan od ovih časova  realizovan je integrisanjem sadržaja iz istorije i matematike gde je korealizator časa bila Maja Marisavljević (istorija)  .
 
U drugoj fazi usledilo je istraživanje i prezentacija saznanja vezanih za električnu energiju , naše najveće istraživače u toj oblasti i načine upotrebe električne energije – uređaja u domaćinstvu.
 
Prikupljanje podataka i izrada prezentacije o električnoj energiji, svetskim naučnicima i zanimljivostima  vezanim za tu oblast – Bratislav Brkić – (fizika) i učenici 8.razreda
Izrada sastava i plakata  na temu Nikola Tesla i Mihajlo Pupin – Ivana stanković 
Izrada plakata – prva pomoć kod strujnog udara – Jovana Krivokuća (likovna kultura), Vesna Arunović (engleski jezik), Tijana Parlić (Nemački jezika) sa učenicima osmog razreda.
Izrada modela kućnih uređaja i organizacija izložbe – učiteljice Nena Mladenović, Ivana Budimir, Milica Milanović, Svetlana Nešić, Andrijana Živanović, Merima Đorđević , Marina Radojević sa svim učenicima mlađih razreda u Cerovcu, Mramorcu i Bašinu.
Izrada softverskog rešenja i programiranje Mikro bit uređaja za “Automatsko školsko zvono” – Aleksandar Savić i uč. 8.razreda
Izrada funkcionalnog modela “Automatsko školskog zvono”  - Aleksandar Savić i učenici 8.razreda.
 
U projektu je učestvovalo 15 nastavnika i 50 učenika različitog uzrasta, a svim ostalim učenicima u školi su prikazani finalni produkti projekta  što je zaista pokrenulo jednu opštu uključenost svih aktera koja vodi ka ostvarenju zajedničkog cilja."


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 15.01.2021.
OB "Stefan Visoki": Na lečenju od Kovida 69 pacijenata, završena imunizacija zdravstvenih radnika "Fajzer-BioNtek" vakcinom
Naredne nedelje počinje imunizacija ruskom Sputnjik V vakcinom, za zadravstvene radnike koji su se za nju opredelili
Postavljeno: 15.01.2021.
Drugo polugodište za osnovce i srednjoškolce počinje 18. januara po modelu nastave koji se primenjivao od septembra
Prema ovim uputstvima, učenici od prvog do četvrtog razreda imaće svakodnevnu nastavu u školi, u manjim grupama, dok će stariji osnovci nastavu pohađati naizmenično, neposredno i na daljinu, takođe u manjim grupama
Postavljeno: 15.01.2021.
Poraz palanačkih košarkašica u Drugoj ligi Srbije: Sistem- Srem 51:63
Deseti poraz Palančanki
 


 
 
Kursna lista