Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Izložba slika Bojane Torlak 26. februara u CZK Smederevo
Postavljeno: 25.02.2021.


Izložba će biti otvorena do 15. marta.

Izložba slika i crteža Bojane Torlak „Ovo nije ono što sam htela“ biće otvorena u galeriji Centra za kulturu Smederevo u petak, 26. februara, a program otvaranja počeće u 18.30 sati. 

U recenziji koju potpisuje Aleksandar Lazar piše: „Bojanin rad se često fokusira na telo ili delove tela, tako da figura, bilo ljudska ili životinjska,postaje nosilac teme. Istovetno, zamišljene slike kao i tekst pojavljuju se u vizuelnom izrazu na taj način da tekst evoluira u crtež, crtež u sliku i tako u kružnom i obnavljajućem ciklusu čine vizuelnu celinu. Ona gledaocu predstavlja anonimnog, ali u isto vreme protagonistu koji nosi univerzalno, arhetipsko, simbolično. Takav vizuelni sadržaj nastaje metodom strujanja svesti gde umetnica uključuje ne samo svesna i logička iskustva, već i njen unutarnji život koji se odvija na intuitivnom, afektivnom i nesvesnom nivou. U tom polju gde se misli, utisci i emocije sklapaju u jednu enigmatičnu eneregetsku celinu, Bojana ih materijalizuje u vizuelne elemente i komentare koje su neodvojivi od njenog unutarnjeg sveta i autobiografskih tema. Umetnica svoje beleženje unutrarnjih sadržaja i napora pretvara u glasni povik i rukopis uličnih grafita, tagova, dnevničkih zapisa, arhetipskih simbola, dijagrama i dečijih crteža“.

Slike i ctreži Bojane Torlak biće izložene u galeriji smederevskog Centra za kulturu do 15. marta.

Bojana Torlak završila je osnovne i master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer Slikarstvo.

Njeno stvaralaštvo bilo je predstavljeno na sledećim izložbama: 
Grupna izložba radova “Artist in resindence”, Kulturni centar Grad, Beograd, 2020; Grupna izložba radova “The butterfly effect”, Leskovački kulturni centar, 2020; Samostalna izložba “Definisane emocije”, Kulturni centar Novog Sada, 2020;Grupna izložba radova “Grafika 2020.”, Centar za kulturu Smederevo, 2020; Grupna izložba radova “ Treći Likovni susreti u Kući kralja Petra Prvog”, 2019; Izložba “Umetnost ne trpi okvire”, Galerija Niškog kulturnog centra, 2019;Deveta izložba “Umetnost u minijaturi”, MajdanArt, Majdanpek, 2018; Izložba slika u okviru umetničkog festivala “Devet” Beograd, 2017; Grupna izložba radova “Kako grad pamti” Galerija FLU, Beograd 2014.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 12.04.2021.
Palančanka Ivana Katanić predvodila košarkašice Crvene zvezde do četvrte uzastopne titule prvakinja Srbije!
U odlučujućoj utakmici protiv Art basketa Ivana je bila MVP sa sjajnim učinkom 17 poena, 12 asistencija, 7 skokova
Postavljeno: 12.04.2021.
OB "Stefan Visoki": Tokom vikenda 135 pacijenata na lečenju od Covida-19, 3 osobe na respiratorima
Nadležni i dalje apeluju na građane da se pridržavaju svih epidemijskih mera i da se vakcinišu, jer na taj način štite sebe ali i druge.
Postavljeno: 12.04.2021.
Dom zdravlja S. Palanka: Za vikend 33 pozitivnih, 268 pregleda
32 odrasla pacijenta i jedno dete su imali pozitivan test tokom vikenda.
 


 
 
Kursna lista