Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Litar zejtina do 141 dinar
Postavljeno: 23.07.2015.
Za mesec i po dana jestivo suncokretovo ulje u maloprodajnim lancima poskupelo između 20 i 25 odsto.

Cena jestivog suncokretovog ulja u Srbiji povećana je za oko petinu. Zavisno od dobavljača, zejtin je na tržištu skuplji za 20 do 25 odsto, a litar ulja "dijamant", "vital", "sunce", "iskon" i "cvet Banata" sada treba platiti od 131 do 141 dinar.
 
U vodećim trgovinskim lancima, suncokretovo ulje trgovačkih robnih marki može da se kupi za desetak dinara povoljnije. U poređenju sa ranijim periodom izostala su akcijska sniženja, a najavljuje se da će doći do novog skoka cena krajem meseca. Uljari o cenama ne žele javno da govore, a na pitanje zašto je ta namirnica drastično poskupela, kažu da je to bilo neizbežno.
 
- Sirovina je glavni razlog poskupljenja te namirnice, a tu su i uvećani troškovi proizvodnje i transporta - pravdaju se uljari. - Prošle godine bilo je više ulja na tržištu, a sada nema dovoljno, zalihe su skoro potrošene, što je uslovilo poskupljenje sirovine, dok ne stigne novi rod.
 
S obzirom na to da imamo malo "igrača" na tržištu ulja, oni tačno znaju koliko je zasejano, kao i koliko roda će kome pripasti i koje potrebe su domaćeg tržišta i izvoza. Spram toga se kalkuliše i kretanje cena. Prošlu godinu su obeležile niske cene, jer je bilo više proizvoda od domaćih potreba.
 
- Rod suncokreta se za 2015. godinu ne očekuje u obimu kao protekle godine, jer trenutni klimatski uslovi, a i najavljeni, ne pogoduju u velikoj meri suncokretu - kaže Saška Biorčević, savetnik Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu PKS. - Tržište suncokretovog jestivog ulja već godinama je stabilno, kakvo se očekuje i u narednom periodu, jer Srbija osim zadovoljenja sopstvenih potreba, ima značajne količine koje tradicionalno izvozi.
 
Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže "da su proizvođači ulja dosta dugo držali cenu, a tamo gde nema alternative za jeftinu uvoznu sirovinu, pre ili kasnije mora da dođe do skoka cena".
 
- Više je razloga za poskupljenje, jedan od glavnih svakako je sirovina, jer uljari moraju da se obezbede da plate nešto veću cenu suncokreta ove sezone, jer je manje površina zasađeno pod uljaricama - smatra Prostran. - Praktično, već sada se po ceni novog roda prodaje ulje. Takođe, najavljuje se i poskupljenje pojedinih energenata od avgusta.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 23.05.2017.
Sajam zapošljavanja u Velikoj Plani (četvrtak, 10 časova)
Svoju ponudu predstaviće 21 poslodavac, sa potrebama za više od 120 radnika
Postavljeno: 23.05.2017.
Kako do besplatnog putnog osiguranja?
Ako nameravate da putujete na godišnji odmor u inostranstvo potrebno je da obezbedite zdravstveno osiguranje. Taj se posao obavlja brzo u nekoj agenciji za osiguranje, dovoljno je da kod sebe imate pasoš i novac. Novac biste mogli da uštedite jer građanima Srbije posebno putno osiguranje za većinu evropskih zemalja ne treba.
Postavljeno: 23.05.2017.
Beogradska predstava "Primadone" na sceni Gradskog pozorišta u Palanci (sreda, 20 časova)
Predstava je u režiji Irfana Mensura, a u izvedbi Tanje Bošković i Rade Đuričin
 

 
 
Kursna lista