Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
U noći između 12. i 13. avgusta - meteorska kiša
Postavljeno: 12.08.2015.


Spektakularna meteorska kiša - perseida, očekuje se tokom noći na celoj severnoj polulopti, ali će biti slabo vidljiva iz Beograda i drugih gradova u Srbiji i Republici Srpskoj zbog "svetlosnog zagađenja".

U noći između srede i četvrtka, 12. i 13. avgusta, nebo će prekrivati više od sto meteora na čas, a iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" preporučuju građanima koji žele da posmatraju tu pojavu da odu izvan grada, gde vlada potpuni mrak.
 
- Međutim, to nije moguće skoro nigde postići. Zemlja je strašno svetlosno zagađena, tako da iz Beograda praktično i ne vredi da posmatramo ovu pojavu, jer je zbog dva do tri miliona sijalica nebo toliko svetlo da se gase svi ti mali sitni meteori kojih je najviše - rekao je Srni sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Milan Jeličić.
 
On je pojasnio da prolaskom oko Sunca, jezgo komete koje je uglavnom od leda, isparava i rasipa čestice različite veličine, koje stvaraju široki prsten oko Sunca, kroz koji Zemlja u svom kretanju prolazi otprilike od polovine jula do polovine avgusta.
 
- U noći između 12. i 13. avgusta, srede i četvrtka, najveća je verovatnoća da će Zemlja u svom kretanju oko Sunca proći kroz najgušći deo tog puta komete i onda se očekuje da u idealnim uslovima bude više od sto meteora na čas - rekao je Jeličić, dodajući da je reč o kometi "Svift-Tatl".

On je naveo da čovek vidi na nebu zvezde od prve do šeste veličine, ali da je beogradsko svetlo toliko jako da se zvezde šeste, pete i četvrte veličine, odnosno one najslabije, ne mogu vidjeti golim okom.
 
Kada zađe Sunce, sazvežđe Pesej se nalazi negde na severoistoku, a takozvani radijant, odnosno centar iz kojeg izlaze meteori, nalazi se na samom horizontu, što znači da je polovina meteora koji idu ispod horizonta za Srbiju, ali i Republiku Srpsku nevidljivo.
 
Jeličić je istakao da će negdeod oko ponoći skoro do jutra biti moguće posmatrati ovaj meteorski roj, jer su tada najbolji uslovi.
 
- Ovaj fenomen će trajati skoro celu noć. Mi praktično nailazimo na ostatke te komete `Svift-Tatl`, koja je u potpunom mraku, kada će Zemlja u svom kretanju oko Sunca nabasati na taj poslednji prolazak gde je taj prsten oko Sunca najgušći - dodao je Jeličić.
 
On je podsetio da je meteorska kiša prvi put uočena 10. avgusta 258. godine.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 26.06.2017.
"Ponos naše škole" na Vidovdan u azanjskom Domu kulture
Tradicionalna manifestacija, koju organizuje OŠ Radomir Lazić
Postavljeno: 26.06.2017.
Turnir u malom fudbalu "Selevac 2017" počinje 1. jula(VIDEO)
Organizator je FK Selevac 1919, a prijave ekipa su u toku
Postavljeno: 26.06.2017.
JKP "Vodovod", 26. jun: Karađorđevo naselje bez vode dok se kvar ne sanira
Kvar na potisnom vodu fi 250 zahteva dužu intervenciju pa žitelji Karađorđevog naselja neće imati vodu dok se on ne sanira. Uveče i tokom noći izvesna isključenja vode zbog dopune rezervoara jer je potrošnja značajno povećana.
 

 
 
Kursna lista