Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
U noći između 12. i 13. avgusta - meteorska kiša
Postavljeno: 12.08.2015.


Spektakularna meteorska kiša - perseida, očekuje se tokom noći na celoj severnoj polulopti, ali će biti slabo vidljiva iz Beograda i drugih gradova u Srbiji i Republici Srpskoj zbog "svetlosnog zagađenja".

U noći između srede i četvrtka, 12. i 13. avgusta, nebo će prekrivati više od sto meteora na čas, a iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" preporučuju građanima koji žele da posmatraju tu pojavu da odu izvan grada, gde vlada potpuni mrak.
 
- Međutim, to nije moguće skoro nigde postići. Zemlja je strašno svetlosno zagađena, tako da iz Beograda praktično i ne vredi da posmatramo ovu pojavu, jer je zbog dva do tri miliona sijalica nebo toliko svetlo da se gase svi ti mali sitni meteori kojih je najviše - rekao je Srni sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Milan Jeličić.
 
On je pojasnio da prolaskom oko Sunca, jezgo komete koje je uglavnom od leda, isparava i rasipa čestice različite veličine, koje stvaraju široki prsten oko Sunca, kroz koji Zemlja u svom kretanju prolazi otprilike od polovine jula do polovine avgusta.
 
- U noći između 12. i 13. avgusta, srede i četvrtka, najveća je verovatnoća da će Zemlja u svom kretanju oko Sunca proći kroz najgušći deo tog puta komete i onda se očekuje da u idealnim uslovima bude više od sto meteora na čas - rekao je Jeličić, dodajući da je reč o kometi "Svift-Tatl".

On je naveo da čovek vidi na nebu zvezde od prve do šeste veličine, ali da je beogradsko svetlo toliko jako da se zvezde šeste, pete i četvrte veličine, odnosno one najslabije, ne mogu vidjeti golim okom.
 
Kada zađe Sunce, sazvežđe Pesej se nalazi negde na severoistoku, a takozvani radijant, odnosno centar iz kojeg izlaze meteori, nalazi se na samom horizontu, što znači da je polovina meteora koji idu ispod horizonta za Srbiju, ali i Republiku Srpsku nevidljivo.
 
Jeličić je istakao da će negdeod oko ponoći skoro do jutra biti moguće posmatrati ovaj meteorski roj, jer su tada najbolji uslovi.
 
- Ovaj fenomen će trajati skoro celu noć. Mi praktično nailazimo na ostatke te komete `Svift-Tatl`, koja je u potpunom mraku, kada će Zemlja u svom kretanju oko Sunca nabasati na taj poslednji prolazak gde je taj prsten oko Sunca najgušći - dodao je Jeličić.
 
On je podsetio da je meteorska kiša prvi put uočena 10. avgusta 258. godine.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.05.2018.
Postavljene nove klupe i đubrijere u donjem delu šetačke zone u centru Palanke
Obavljaju se i poslovi sečenja oštećenih stabala i krošnji drveća
Postavljeno: 22.05.2018.
Elektrodistribucija: U sredu bez struje deo Goloboka, Grčca i Dobrog Dola
Razlog isključenja su radovi na sanaciji kvara.
Postavljeno: 22.05.2018.
Radovi na uređenju centra Palanke: Žardinjere, đubrijere i uređenje stabala i krošnji drveća(VIDEO)
Aktivnosti lokalne samouprave u donjem delu pešačke zone
 

 
 
Kursna lista