Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Politika
Petnaest godina od petooktobarskih promena: Pad Slobodana Miloševića
Postavljeno: 05.10.2015.


DOS došao na vlast. Masovna okupljanja i protesti u Srbiji

Navršava se 15 godina od prelomnog 5. oktobra 2000. godine kada je, nakon masovnih demonstracija pristalica Demokratske opozicije Srbije (DOS), s vlasti otišao dotadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.
 
Masovna okupljanja građana, na poziv lidera DOS-a, usledila su pošto je Izborna komisija osporila pobedu kandidata DOS-a Vojislava Koštunice na izborima 24. septembra. Za centralno mesto protesta određen je prostor ispred zdanja Doma Narodne skupštine.
 
Lideri DOS-a, ali i više drugih relevantnih činilaca, insistirali su da je Koštunica već u prvom izbornom krugu pobedio protivkandidata Miloševića, dok je Izborna komisija saopštila da je kandidat DOS-a osvojio 49 odsto glasova, zbog čega je najavljen naredni krug glasanja.
 
Prvaci DOS-a su to odbacili i usledio je poziv građanima na proteste, kao i na generalni štrajk koji je kulminirao protestom rudara u Kolubari.
 
Paralelno s predsedničkim izborima, tog septembra 2000. održani su i izbori za tadašnju Saveznu Skupštinu i Skupštinu Vojvodine i na svima je nadmoćno pobedio DOS.
 
Protest koji je zatim održan u centru Beograda bio je najmasovniji od početka 1990-ih godina, mada postoje oprečna tumačenja broja prisutnih.
 
Između ostalog, u srpsku prestonicu su tog dana, 5. oktobra, došli organizovano i masovno građani iz unutrašnjosti koji su podržavali tadašnji DOS.
 
Iako je policija nastojala da nekako zaustavi ili omete kolone koje su se uputile ka Beogradu, sve blokade na kraju su bile probijene.
 
Masovni upad demonstranata u zdanje tadašnje Savezne skupštine, u više talasa, usledio je tog 5. oktobra negde posle 15 sati, kada je zauzeta i obližnja policijska stanica u Ulici majke Jevrosime, u kojoj je bilo smešteno odeljenje MUP-a za opštinu Stari grad.
 
Paralelno je u više naleta došlo do napada na obližnju zgradu RTS-a, gde je zapaljeno prizemlje, a požar se proširio i na sprat.
 
To popodne, ispred zgrade RTS-a biće upamćeno i po dolasku bageriste Džoa, koji se pridružio demonstantima uletevši u prizemlje zgrade u Takovskoj i tako postao jedan od simbola Petog oktobra. Policija je pružila otpor, koji je na kraju slomljen.
 
Između ostalog, iz pravca Takovske je do platoa između Skupštine i zgrade Televizije i Pošte pristigao i konvoj oklopnih vozila, u kojima su, kako se kasnije saznalo, bili pripadnici Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbednosti, ali oni nisu intervenisali.
 
Milošević se konačno tokom narednog dana obratio javnosti kada je saopštio da je pretrpeo izborni poraz, čemu je prethodio njegov razgovor s Koštunicom.
 
Koštunica je 7. oktobra 2000. položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine, koji su zasedali u Centru "Sava".
 
Prema tada saopštenim zvaničnim podacima, Koštunica je na septembarskim izborima 2000. godine dobio 2.470.304, odnosno 50,24 odsto glasova, a Milošević 1.826.799, ili 37,15 odsto glasova.
 
Tokom petooktobarskih demonstracija povređeno je više od šezdeset građana, a dvoje je izgubilo život, Jasmina Jovanović koja je poginula nakon što je pala pod bager i Momčilo Stakić, koji je doživeo srčani udar.
 
Decembra iste godine, usledili su vanredni republički izbori, na kojima je DOS osvojio gotovo dve trećine glasova.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 17.06.2018.
Sezona iz snova za Ivanu Đurić: Palanačka atletičarka prvak Srbije za starije juniorke u bacanju koplja!
Ivana i njen trener Nenad Milinković potvrdili klasu i zlatna medalja osvojena uz rekord Centralne Srbije za dve godine starijim rivalkama. Obezbedjeno učešće na još jednoj Balkanijadi
Postavljeno: 16.06.2018.
ePodunavlje: Licemer Kena proteran iz Goloboka
Postavljeno: 15.06.2018.
Zbog posledica nevremena mališani premešteni iz svojih vrtića
Od ponedeljka 18.6. vrtići koji će raditi biće "Petar Pan" , "Plavi čuperak" i "Naša radost"
 

 
 
Kursna lista