Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Lista SB: Srbija napredovala najvišše u regionu
Postavljeno: 30.10.2015.


Skok na 59.mesto

Srbija se ove godine, prema kriterijumu lakoće poslovanja na listi Svetske banke Duing biznis 2016. (Doing busineš), koja je upravo objavljena, našla na 59. mestu, što je skok od čak 32 pozicije u odnosu na prošlogodišnju listu.

Lista Duing biznis rangira ukupno 189 zemalja, a u odnosu na zemlje regiona Srbija je ostvarila ubedljivo najveći napredak, dok su dve zemlje nazadovale - Albanija i Crna Gora.


U Izveštaju o uslovima poslovanja za 2016. piše da je BiH na 79.mestu što je napredak od 28 pozicija u odsnosu na prethodni izveštaj. Slovenija se, pomakom napred za 22 mesta, našla na 29. mestu.


Hrvatska je napredovala za 15 mesta, Mađarska 10, Rumuinija 11, Grčka jedno, a Makedonija za 18 mesta.


Albanija je pala za 29 mesta na 97. poziciju, a Crna Gora za 10 pozicija, na 46. mesto.


Najveći napredak Srbija je ostvarila u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i poreza.


“Dobijanje građevinskoj dozvola je jeftinije, a takođe je uvedena obavezna inspekcija osnovnih radova”, piše u izveštaju Duing biznis 2016.


Srbija je sa neslavnog 179. mesta iz prošlog izveštaja za 2015. napredovala na 139. mesto kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola.


Kada je reč o porezima, u izveštaju je navedeno da je Srbija sa 168. napredovala na 143. mesto.


Plaćanje poreza za firme jednostavnije, budući da je uvedena mogućnost objedinjene uplate poreza i doprinosa, i to elekstronskim putem.


S druge strane, konstatuje SB, povećana je poreska stopa poreza na imovinu i takse za zaštitu životne sredine.


Prema kriterijumu započinjanja biznisa, Srbija je na 65. mestu, dobijanja priključka za struju na 63, a upisu imovine u katastar na 73. mestu.


Inače, prvi na listi 189 zemalja sveta po lakoći poslovanja je Singapur, a slede ga Novi Zeland, Danska Koreja, specijalni region Kine Hong Kong, Velika Britanija...


Najlošije rangirana na 189. mestu je afrička država Eritreja, na 188. je Libija, na 187. Sudan, a na 186. mestu je Venecuela.

 

NALED: Građevinske dozvole i reforma PU pogurale Srbiju

 

Reforma sistema izdavanja građevinskih dozvola i uvođenje elektronskih servisa u rad Poreske uprave su ključne reforme koje su pogurale Srbiju na "Doing business" listi, rečeno je  u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED). 
 

Skok Srbije za 32 u odnosu na prethodnu godinu je, kako su rekli, veliki uspeh, a tome je doprinelo formiranje zajedničke grupe Vlade Srbije za unapređenje pozicije na DB listi.


- Grupa je formirana u decembru 2014. na našu inicijativu, a mi pružamo tehničku i stručnu pomoć -  ističe NALED.


Ta zajednička grupa će, kako najavljuju, u petak izaći sa akcionim planom za naredne dve godine.

 

Zoran Petrović: Pozitivan signal za investitore


Napredak Srbije na listi Svetske banke je jako dobra vest i pozitivan signal za potencijalne ulagače koji razmišljaju o Srbiji kao investicionoj destinaciji, izjavio je večeras Tanjugu predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Zoran Petrović.


"Iako izveštaj još nije publikovan, očekujemo da su ključni napreci postignuti u proceduri i rokovima za dobijanje građevinskih dozvola, na cecmu je AmCham aktivno radila sa Ministarstvom građevine", rekao je Petrović.


Petrović je izrazio očekivanje da će sledeće godine taj postupak u celosti biti unapređen, uvođenjem elektronskog načina odobravanja dozvola, što bi dalje unapredilo poziciju na Duing biznis listi u toj oblasti.


Srbija je, prema oceni Petrovića, ostvarila napredak i u procesu plaćanja poreza, jer je ove godine prvi put uvedeno elektronsko prijavljivanje i uplata dažbina državi, napominuući da su elektronsko izdavanje građevinskih dozvola i uplata poreza u fokusu rada AmCham-a.


Napominjući da AmCham usko sarađuje sa Vladom Srbije i veoma je zainteresovana za reformu poreske uprave i predvidljivost poreskog i neporeskog sistema, Petrović je rekao da to najviše zanima članice - investitore AmCham-a.

 

U Duing biznis listi obuhvaćeno je još sedam, osam kategorija i očekuju se detalji po zvaničnom objavljiavnju liste Svetske banke, rekao je Petrović, iznoseći pretpostavku da su pomaci napravljeni u broju procedura i dokumenata koju se koriste u spoljoj trgovini Srbije sa svetom.


Komentarišući ocenu premijera Vučića da u napredak Srbije na Duing listi čak nije ni obuhvaćen deo reformi koji je urađen u poslenjem periodu, Petrović je rekao da je presek za ocenu napravljen na određeni dan, tako je sigurno da neke stvari u reformama koje su odrađene posle tog datuma, biće deo evaluacije za naredni izveštaj Svetske banke o uslovima za poslovanje u Srbiji.


Prema njegovim rečima, tek treba razmotriti kako neporeska opterećenja prelivaju na privredu i kako ta oblast može da se unapredi.


"AmCham tu ima određene ideje i one su i prezentovane odgovarajućim ministarstvima u Vladi Srbije i tu očekujemo ključne napretke u toj oblasti. Takođe, Vlada radi i na Zakonu o izvršnom postupku i to je takođe jedna oblast gde ne stojimo dobro", ukazao je Petrović.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 21.06.2018.
21. jun: Svetski dan muzike
Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti, potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, danas ovaj praznik proslavlja više od 100 zemalja među kojima i Srbija koja je već nekoliko godina veoma aktivna.
Postavljeno: 21.06.2018.
Završena sezona za palanačke fudbalske klubove u Podunavskoj okružnoj ligi: Cerovac, Pobeda i Šumadija u sredini tabele, Radnik ispao u niži rang
Prvo mesto zauzeli su fudbaleri Borca iz Ralje
Postavljeno: 21.06.2018.
Završava se školska godina za srednjoškolce
Poslednji nastavni dan za učenike od prvog do trećeg razreda je 21. jun
 

 
 
Kursna lista