Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
Proizvodi koji se danas ne koriste za šta su prvobitno bili namenjeni
Postavljeno: 22.01.2015.


Izumi ponekad iako izgledaju briljantno napravljeni li izmišljeni ponekad propadnu jer njihova njihova prava i najbolja primena ne bude u početku \'karijere proizvoda\' otkrivena...

Tako je i sa ovom malom listom proizvoda koju vam donosimo.Prvo, ovi svi dole nabrojani poizvodi su bili namenjeni i izmišljeni za jedno da bi kasnije vremenom  bili korišćeni za sasvim nešto drugo, gde su imali ogormnog uspeha na tržištu.... 

Sprej WD-40

Osnivač kompanije Rocket Chemical dr. Norm Larsen je davne
1953. godine pokušavao da napravi tečnost koja bi sprečila  rđanje nuklearnih projektila. Tokom Hladnog rata se američka vlada plašila da njen arsenal neće najbolje funkcionisati ako zatreba. Sprej WD-40 je bio tek četrdeseti na listi sredstava za sprečavanje rđanja, a kasnije se ispostavilo da je i najbolji i najdelotvorniji.I dan danas kupci kupuju WD-40 za podmazivanje lanca bicikla, škripavih vrata i sl.

 

Pucketava folija

Inžinjeri u New Jerseyju su izumeili pucketavu foliju 1957. godine i to tako što su spojili zastor za tuš kabine, a između ostavljali mehuriće vazduha. Njihov cilj je bio da naprave nove tapete, a ideja je ubrzo propala. Nakon toga su bili nešto uspešniji u prodaji pucketave folije kao izolacije za staklenike. Ali na kraju pravi uspeh su doživeli kada su pucketavu foliju ustupili kompaniji IBM za pakovanje računara. Kompanija Sealed Air Corporation je doslovno procvetala posle "računarskog buma" tj. prodaje presonalnih računara.

Opruga Slinky

Inžinjer Richard James je radio u Philadelphiji 1943. godine na oprugi koja bi mogla držati stabilnim osetljive instrumente na brodovima tokom oluja. Slučajno je jednu oborio sa stola i vidio zanimljiv efekat. Nakon toga se opruga Slinky prodala kao igračka u 300 miliona primeraka. Koristila se i tokom Vijetnamskog rata kao prenosna radio antena, ali i kao muzički instrument u izvedbi "Sounds of Venice" Johna Cagea.

Piće Coca Cola

Coca Cola je najpopularniji brend i najpopularnije piće na svetu danas, napravljeno od vode, deset kašičica šećera, fosforne kiseline i karamel aditiva E150d. Prvobitno je Coca Cola proizvedena kao lek. Izumitelj John Pemberton je prodavao čašu Coca Cole za pet centi kao lek za zavisnost od morfijuma, glavobolje i impotencije.A tek nekoliko decenija kasnije kao bezalkoholno piće za koji svi znaju.

Papirne maramice

Tokom ranih dvadesetih kompanija Kimberly-Clark proizvela je novi sanitetski peškir Kotex, koji nije bio uspešan na tržištu. Nakon toga je osmišljen Kleeenex, jednokratni hladni peškir s kremom, koji su žene koristile za uklanjanje šminke. Reklamiranje je počelo 1925. godine kao "tajna pomoću koje slavne osobe održavaju svoju kožu lepom". Tek kada se taj isti proizvod počeo prodavati kao maramice za brisanje nosa, doživeo je veliki svetski tržišni uspeh.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 12.12.2017.
Centar za kulturu Smederevo: Odložena večerašnja predstava "Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo"
Kako je saopšteno očekuje se izvođenje predstave tokom januara
Postavljeno: 12.12.2017.
Zakazana druga sednica Privremenog organa opštine S. Palanka (sreda, 12 sati)
Na dnevnom biće 22 tačke i teme za razmatranje i eventualno usvajanje
Postavljeno: 12.12.2017.
Prodaja preko društvenih mreža pod lupom inspektora
Osim tradicionalne realne sive ekonomije, u zamahu je i ona u sivoj zoni trgovine koja se obavlja preko društvenih mreža i to naročito akcizne robe. Država se ozbiljno priprema da se uhvati u koštac i sa ovom virtualnom pošasti za koje priprema sistemsko rešenje, a kako "Blic" saznaje, u fokusu će naročito biti prodaja dijatetskih suplementa preko Interneta.
 

 
 
Kursna lista