Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Opština Smederevska Palanka: Sprovođenje Uredbe o energetski ugroženom kupcu
Postavljeno: 15.01.2016.


Zahteve za umanjenje računa za električnu energiju ili prirodni gas građani mogu predati u Odeljenju za opštu upravu u zgradi opštine u sobi 312.

Uredba o energetski ugroženom kupcu koju je donela Vlada Srbije 30. decembra 2015. sprovodi se i u opštini Smederevska Palanka, a za tu vrstu poslova i pružanja usluga građanima zaduženo je Odeljenje za opštu upravu skupštine opštine. Energetski ugrožen kupac je domaćinstvo koje na osnovu više kriterijuma ostvaruje pravo da mu račun za električnu energiju ili prirodni gas bude umanjen.
 
Inače, ova uredba prvi put je uvedena 2013. godine pod nazivom Uredba o energetski zaštićenom kupcu, ali je u oktobru ove godine prestala da važi zbog neusklađenosti sa Ustavom Republike Srbije pa je krajem prethodne godine doneta nova Uredba o energetski ugroženom kupcu koja donosi određene izmene i novine.
 
Nova Uredba objašnjava koji su uslovi da pojedinac dobije status energetski zaštićenog kupca, kom organu se podnosi zahtev za ostvarivanje ovog prava, koje su količine električne energije ili prirodnog gasa koje podležu oslobađanju i rok važenja ovog prava.
 
Novina koju donosi Uredba jeste da kupac električne energije, odnosno porodica ili domaćinstvo koje ima bolesnog člana koji koristi električnu energiju za napajanje određenog uređaja u cilju očuvanja zdravlja takođe ostvaruje pravo na umanjenje mesečnog računa.
 
Uslovi na osnovu kojih se ostvaruje ovo pravo odnose se na imovinsko stanje, primanja po članu domaćinstva, broj članova domaćinstva i potrošnju električne energije. Kada se svi kriterijumi uzmu u obzir domaćinstvo kome se zahtev odobri dobija olakšicu koja se ogleda u tome da određen broj kilovat sati u okviru ukupne potrošnje dobija besplatno.
 
Takođe, lica koja su korisnici novačane socijalne pomoći imaju pravo da iskoriste ovu olakšicu uz novinu koja podrazumeva da ove godine svoje zahteve ne predaju u Centru za socijalni rad već u opštini tj. Odeljenju za opštu upravu.
 
Prema rečima Milana Pavlovića načelnika Odeljenja za opštu upravu, iako Uredba sadrži mnogo odrednica, građani su dovoljno upoznati sa njenim sadržajem i zbog toga uredno ostvaruju pravo na besplatne kilovat sate. Kako je Uredba ove godine proširena i uključuje još neke kategorije korisnika, očekuje se povećan broj podnosioca zahteva, rekao je on.
 
O svim detaljima Uredbe i neophodnoj dokumentaciji građani mogu dobiti informacije u Odeljenju za opštu upravu u zgradi opštine, u kancelariji 312 i 212, gde mogu i predati zahteve. Nadležni su dužni da odluku o zahtevu donesu najkasnije mesec dana od trenutka kada je on podnesen.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 21.04.2018.
OŠ Brana Jevtić Kusadak: Uspesi učenika na takmičenjima
Izuzetne rezultate ostvarili Dragan Crnjaković i Ana Avramović
Postavljeno: 21.04.2018.
Akcija uređenja obale jezera Kudreč u Palanci povodom Dana planete Zemlje(VIDEO)
Akciju realizovali predstavnici MZ Donji Grad, volnteri i lokalna samouprava
Postavljeno: 20.04.2018.
Najava uređenja zelenih, javnih površina, obale Kudrečkog jezera i iznošenja kabastog smeća(VIDEO)
Nikola Vučen, predsednik Privremenog organa je najavio je ove radove
 

 
 
Kursna lista