Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
Bašta u kući - moguće je!
Postavljeno: 11.02.2016.


Minijaturni ekosistemi mogu da unesu dašak prirode u vaše domove...

Ako jeste, i ako biste želeli da posedujete takav komad dekoracije, treba da znate da su ove minibašte uvek interesantne i uvek predstavljaju dobar izbor za ukrašavanje i dodavanje lepote jednom ambijentu. Stoga, ako imate malo slobodnog vremena i nemate ideju kako da ga utrošite, mi vam savetujemo da uključite svoju kreativnost i napravite svoj mali i predivno dizajnirani vrt pod staklenim zvonom. To mogu biti mali terarijumi, vodene bašte ili pak kombinacija obe opcije. Pravila u ovom dizajnu ne postoje, a ne postoje ni restrikcije. Sve što treba da uradite je da oslobodite svoju maštu i pretvorite svoje ideje u predivna i interesantna remek dela.
 
Standardna terarijum bašta je zapravo minijaturni ekosistem sa biljkama smeštenim u prozirnu posudu, koja može biti bilo kog oblika – od staklenog globusa, do jednostavne kutije, tegle ili pregorele sijalice. Biljke u ovim baštama su aranžirane tako da predstavljaju pravi minijaturni svet, sa bilo kojom kombinacijom peska, zemlje, mahovine, šljunka, dekorativnih perlica ili čega god u baznom delu. Ako poželite, možete kreirati minijaturnu zemlju u svojoj staklenoj posudi, i tako napraviti umetničko delo koje će idealno izgledati u vašoj dnevnoj sobi i svakako privući dosta pažnje vaših prijatelja i porodice.
 
Kako biste napravili ovu baštu i kreirali najlepši dekorativni detalj vašeg doma, moraćete da uložite dosta truda, kako bi vaš dizajn bio realan i privlačan. Ako kojim slučajem nemate ideju kako to da uradite, prelistajte našu galeriju koja će vas sigurno inspirisati. Za ovaj uradi sam projekat možete koristiti tropske biljke, kaktuse ili sočne biljke. Možete dodati i dekorativne figure, maleni nameštaj, odnosno možete napraviti celu priču o svom minijaturnom svetu.
 
Šta vam je potrebno:
 
1. Otvorena ili zatvorena staklena posuda
 
2. Šljunak ili kamenčići za donji sloj, koji će kreirati lažni sistem drenaže za korenje biljaka
 
3. Sloj uglja koji će vodu održavati svežom, sprečiti razvoj buđi i bakterija
 
4. Zemlja za sadnju
 
5. Dekorativni predmeti koje ćete postaviti u svoju baštu
 
Kako se pravi:
 
1. Prvo što treba da uradite je da odaberete savršenu posudu za vaš dizajn. Ona može biti ili otvorena sa jedne strane, ili u potpunosti zatvorena (sa mogućnošću otvaranja tokom rada na bašti), izbor je sasvim vaš.
 
2. Prekrijte dno svoje posude sa debljim slojem šljunka ili kamenčića.
 
3. Dodajte tanak sloj aktivnog uglja, koji će, kao što smo već rekli, održavati vodu u vašem minijaturnom ekosistemu svežom.
 
4. Dodajte sloj zemlje za cveće, pri čemu morate kupiti posebnu mešavinu ako planirate da koristite kaktuse i sočne biljke umesto mahovine i paprati .
 
5. Aranžirajte biljke i druge dekorativne elemente u svoj minijaturnom svetu.
 
Kada završite rad na svojoj mini bašti pod staklenim zvonom, odaberite idealno mesto za nju, gde će konstantno biti u vašem vidokrugu i gde će svi vaši posetioci moći da je vide i uživaju sa vama. Vaš minijaturni svet je gotov!


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 20.04.2018.
Najava uređenja zelenih, javnih površina, obale Kudrečkog jezera i iznošenja kabastog smeća(VIDEO)
Nikola Vučen, predsednik Privremenog organa je najavio je ove radove
Postavljeno: 20.04.2018.
Opšta bolnica Stefan Visoki: U nedelju besplatni preventivni pregledi za građane
Predviđeno je da pregledi traju od 8 do 16 sati
Postavljeno: 20.04.2018.
Košarkaši palanačke Mladosti dočekuju Proleter iz Zrenjanina(subota, 19 sati)
To je utakmica poslednja kola Druge lige Srbije
 

 
 
Kursna lista