Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
U S. Palanci obeležen Mesec romskog ženskog aktivizma
Postavljeno: 18.03.2016.


Članice Centra za razvoj romske zajednice „Amaro Drom“ primio je predsednik SO S. Palanka, Slavoljub Đurić

Od 8 . marta do 8. aprila obeležava se Mesec romskog ženskog aktivizma, koji ima za cilj podizanje vidljivosti Romkinja u našem društvu. Tim povodom, održan je sastanak članica centra za razvoj Romske zajednice „Amaro drom“ iz naše opštine, koje je u svom kabinetu primio predsednik Skupštine opštine S. Palanka, Slavoljub Đurić.
 
On je istakao da se lokalna samouprava do sada najviše bavila delom socijalne pomoći, ali da će pokušati da to u narednom periodu promeni i proširi svoje aktivnosti koje se odnose na pomoć Romima.
 
Predsednik SO S. Palanka, Slavoljub Đurić, je takođe rekao da su prema njegovom mišljenju najbitniji programi zapošljavanja i da se u naredne dve godine može očekivati da će lokalna samouprava zaposliti oko dve hiljade mladih ljudi.
 
Ovom sastanku je prisustvovao i predstavnik Udruženja građana „Glas manjina“ iz Beograda, udruženja koje se u okviru Meseca romskog ženskog aktivizma priključilo komletnoj aktivnosti u nadi da će moći da podigne rodnu ravnopravnost u lokalnim samoupravama.
 
Centar za razvoj romske zajednice „Amarodrom“ tokom meseca romskog ženskog aktivizma uključen je u brojne manifestacije i aktivnosti u Srbiji, koje imaju za cilj da se skrene pažnja javnosti da slika o Romkinji ne mora i ne treba uvek da bude slika o socijalno ugroženoj ženi.
 
Prema rečima Zdravke Simić, predstavnice Centra za razvoj romske zajednice „Amaro Drom“, osnovni cilj ove kampanje je da Romkinje u društvu budu vidljivije, kao i da im se omogući da povećaju stepen svog obrazovanja, i zapošljavanja.
 
Ona je istakla da je lokalni akcioni plan za unapređenje polaožaja Roma u Palanci, usaglašen i potpisan i da očekuje da od ove godine počne da se sprovodi.
 
Inače, tema današnjeg sastanka je bila radionica pod nazivom „Kaži mi šta znaš, i o čemu želiš da razgovaraš sa mnom?“, koja je osmišljena tako da mlade Romkinje potpuno otvoreno razgovaraju o problemima sa kojima se suočavaju.
 
 Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 20.04.2018.
Najava uređenja zelenih, javnih površina, obale Kudrečkog jezera i iznošenja kabastog smeća(VIDEO)
Nikola Vučen, predsednik Privremenog organa je najavio je ove radove
Postavljeno: 20.04.2018.
Opšta bolnica Stefan Visoki: U nedelju besplatni preventivni pregledi za građane
Predviđeno je da pregledi traju od 8 do 16 sati
Postavljeno: 20.04.2018.
Košarkaši palanačke Mladosti dočekuju Proleter iz Zrenjanina(subota, 19 sati)
To je utakmica poslednja kola Druge lige Srbije
 

 
 
Kursna lista