Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Svetski dan poezije
Postavljeno: 21.03.2016.


Ovaj datuma obeležava se u celom svetu od 1999. godine sa ciljem da se promoviše čitanje, pisanje i proučavanje poezije.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) je 1999. godine 21. mart proglasila Svetskim danom poezije. Cilj koji se želi postići je promocija čitanja i pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije. Namera je bila i da se oda priznanje nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.
 
Povodom Svetskog dana poezije, na nekoliko mesta u Srbiji najavljeni su događaji kojima će se obeležiti ovaj dan.
 
Zadužbina „Dositej Obradović“, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, povodom Svetskog dana poezije, organizuje 21. marta, na sceni „Raša Plaović“ program „Pesničko podne“. Program će biti posvećen Jovanu Steriji Popoviću, Tanji Kragujević i Miroslavu Maksimoviću, najavila je Zadužbina. O pesnicima će besediti književni kritičari Radivoje Mikić i Vasa Pavković, a stihove će govoriti glumci Andreja Maričić, Biljana Đurović i Hadži Nenad Maričić.
 
Iako je nedavni primer cenzure izložbe kolektiva „Kamerades“ doveo u pitanje realizaciju predviđenih programa u Kulturnom centru Beograda, Festival „Svetski dan (i) poezije: Republika poezija“ biće održan od 21. do 23. marta u Beogradu, najavio je KCB.
 
Šesnaesto izdanje manifestacije baviće se odnosom savremene poezije i društvenog konteksta, kao i mogućnostima kreativnog udruživanja pesnika, vizuelnih, filmskih i pozorišnih stvaralaca.

Festival u Beograd dovodi neka od najznačajnijih imena američke, italijanske i nemačke književne scene: Džeroma Rotenberga, Mariju Graciju Kalandrone i Gerharda Falknera, kao i brojne autore iz regiona.
 
Jedno od pitanja ovogodišnjeg festivala jeste: „Kako je danas moguće „upotrebiti poeziju“ u cilju „opšte, zajedničke stvari“ – res publica, koja u savremenom svetu sve više gubi na značaju, a da pri tom poezija na izgubi na svojoj estetskoj snazi?“.
 
Nazivom manifestacije – „Republika poezija“, organizatori pokazuju da je poezija ponovo u ovom delu sveta postala autonomna simbolička teritorija u kojoj je moguće razviti kreativne potencijale u proširenom polju poetskih praksi.
 
Pojmom „Republika poezije“ naglašava se, kako je navedeno, da je nastala brojna transnacionalna „zamišljena zajednica“ pesnikinja i pesnika, različitih generacija, koji svojom stvaralačkim aktivnostima ulaze u samo srce savremenosti. 

Svetski dan poezije Matica srpska i Biblioteka Matice srpske obeležiće programom posvećenim Matiji Bećkoviću. O priznatom pesniku i akademiku od 19 časova govoriće prof. dr Jovan Delić, Ivan Negrišorac i Selimir Radulović. Bećković će održati besedu o poeziji i govoriti svoje stihove.

Jedan od glavnih ciljeva obeležavanja ovog dana je da se podrži jezička različitost kroz pesnički izraz. Ovim se takođe želi ohrabriti uspostavljanje dijaloga između poezije i drugih umetnosti (slikarstvo, muzika, pozorište, ples), kao i povratak usmenoj tradiciji recitala i promocija proučavanja poezije, ali i pružanje podrške malim nezavisnim izdavačima, kakvi najčešće i objavljuju knjige poezije.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 23.06.2018.
Bokser Goše Dušan Janjić u reprezentaciji Srbije na Mediteranskim igrama u Španiji!
Talentovani Palančanin sa još trojicom boksera biće učesnik velikog takmičenja
Postavljeno: 23.06.2018.
Predstava "Kokoška" palanačkog Gradskog pozorišta pobednik Republičkog festivala amaterskih pozortišta Srbije u Kuli
Predstava u režiji Pavla Jozića dobila ukupno 5 nagrada na prestižnoj 60. po redu manifestaciji
Postavljeno: 22.06.2018.
Donacija Instituta za kukuruz za ugrožena domaćinstva od nevremena dopermljena u Lozovik
Donacija obuhvata 1400 setvenih jedinica kukuruza
 

 
 
Kursna lista