Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
22. mart: Svetski dan pantomime!
Postavljeno: 22.03.2016.


Svetska organizacija pantomimičara obeležiće različitim programima 22. mart - Svetski dan pantomime u više od 30 zemalja na četiri kontinenta.

U Srbiji će u saradnji sa Vikimedijom Srbije biti organizovan uređivački maraton u pisanju članaka na Vikipediji, najavio je Marko Stojanović, predsednik Svetske organizacije pantomimičara i jedan od inicijatora Svetskog dana pantomime. 
 
Maraton će biti održan 22. marta, na dan rođenja velikog pantomimičara Marsela Marsoa, u mnogim zemljama sveta, a u Srbiji na Univerzitetu Singidunum u Beogradu. 
 
Inicijativa za obeležavanje Svetskog dana pantomime potekla je pre pet godina iz Beograda, gde je i sedište Svetske organizacije pantomimičara, a do sada je više od 30 zemalja prihvatilo inicijativu. 
 
Svetski dan pantomime biće obeležen besplatnim predstavama, časovima i seminarima pantomime, festivalima, predavanjima, razgovorima, u Srbiji, Francuskoj i Izraelu, zemljama iz koji su inicijatori, kao i u SAD-u, Kanadi, Indiji, Bangladešu, Indoneziji, Gruziji, Jermeniji, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji, Makedoniji, Mađarskoj i u zemljama Južne Amerike. 
 
Iako se u većini zemalja Svetski dan pantomime obeležava scenskim događajima, Svetska organizacija pantomimičara na inicijativu Marka Stojanovića i Vikimedije Srbije je za centralni događaj izabrala "uređivački maraton" kako bi se obogatio sadržaj o pantomimi na različitim jezicima na Vikipediji. 
 
Engleska, bugarska, makedonska, jermenska, gruzijska, hebrejska, hindu, švedska i srpska Vikipedija samo su neke od verzija najveće onlajn enciklopedije koje će ovim uređivačkim maratonom biti bogatije za članke o znamenitim pantomimičarima, predstavama, festivalima, udruženjima. 
 
Još su 1998. godine Stojanović i izraelski pantomimičar Ofer Blum, sa kojim je studirao u čuvenoj školi Mrasela Marsoa u Parizu, a tokom Blumovog boravka u Srbiji, razgovarali o fromiranju Svetske organizacije pantomimičara i uspostavljanju Svetskog dana pantomime. 
 
Sve je ostalo na rečima sve do 2007. godine kada je 22. septembra preminuo njihov učitelj Marsel Marso. 
 
Tokom Bitefa su Beogradski pantomimičari, Stojanovićeva neformalna trupa, ispred Pozorišta na Terazijama izvela performans u znak sećanja na Marsoa. 
 
Godine 2011. francuski pantomimičar Žan Bernar Laklot pokrenuo je sve "sa mrtve tačke" kada je obeležen i prvi zvanični Svetski dan pantomime, ali na dan smrti Marsoa. 
 
Trojica prijatelja su se na kraju dogovorila da treba obeležavati dan kada je legenda svetske pantomime rođena, a to je 22. mart. 
 
Pre tri godine je Svetska organizacija pantomimičara poslala i zvaničnu inicijativu UNESKO-u u Parizu da se Svetski dan pantomime uvede u zvanični kalendar. 
 
U Srbiji će Svetska organizacija pantomimičara, Beogradski pantomimičari, Festival monodrame i pantomime u Zemunu i drugi obezbediti fotografije potrebne za ilustraciju članaka, a na maratonu mogu učestvovati svi koji žele da nauče nešto o ovim temama i da svoje znanje objave na Vikipediji.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 23.04.2019.
Potpisana dva ugovora Opštine Velika Plana i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave vredna 14,8 miliona dinara
U pitanju su projekti Sanacija zapadnog krila opštine Velika Plana i e - Skupština - opremanje skupštine opštine Velika Plana sistemom za elektronsko glasanje
Postavljeno: 23.04.2019.
Prodajna Uskršnja izložba Dnevnog boravka "Puž" i PU "Čika Jova Zmaj" (sreda, u 17 časova)
Sva sredstva namenja su NURDOR-u, za pomoć deci oboleloj od karcinoma
Postavljeno: 23.04.2019.
Učenici "Palanačke gimnazije" postigli su odlične rezultate na smotri recitatora "Pesniče naroda mog"
Republičko takmičenje biće održano 17. i 18. maja u Valjevu
 


 
 
Kursna lista