Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Setva kukuruza zbog vremenskih uslova kasni: Hibridi iz ranije grupe zrenja bolji izbor
Postavljeno: 23.03.2016.


Stručnjaci tvrde da su rani hibridi kukuruza FAO grupe zrenja 300, 400 i 500 najbolji izbor za predstojeću setvu.

Velike količine padavina i poplave su problemi sa kojima se palanačka opština suočavala u prethodne dve godine, a to je značajno uticalo i na prinose sa poljoprivrednih površina. Ove godine situacija je povoljnija nego u prethodne dve, ali otežvajućih okolnosti još uvek ima jer je deo poljoprivrednih površina bio zahvaćen vodom ove godine. 
 
Izlaskom Komisije za procenu štete na poljoprivrednom zemljištu utvrđeno je da je između 300 i 350 hektara bilo poplavljeno. Zemljište koje je zahvatila voda ostalo je nabijeno što će poljoprivrednim proizvođačima predstavljati veliki problem prilikom pripreme zemljišta za setvu.Zemljište koje nije bilo zahvaćeno vodom moći će ranije da se pripremi za prolećnu setvu. 
 
Kako je u našoj opštini najveći deo poljoprivrednih površina pod kukuruzom, nekih 10 do 12 hiljada hektara, priprema za ovu kulturu je poljoprivrednicima izuzetno važna. Prema rečima stručnjaka, ona će malo kasniti i može se očekivati početkom aprila meseca. 
 
Pred svaku sezonu setve kukuruza postavlja se pitanje „Koji hibrid odabrati?“,  a poznato je da veliki broj faktora utiče na izbor hibrida, od prirodnih uslovi za gajenje (temperature, padavine, tipa zemljišta) do stanja zemljišta u pogledu zaliha zimskih padavina. Samo uzimanje u obzir svih faktora prilikom odabira semena može doprineti kasnijem zadovoljavajućem prihodu. 
 
Prema najavama meteorloga ove godine će dnevna temperatura biti viša za 1,14 stepeni nego 2015. godini pa se apeluje na poljoprivredne proizvođače da odaberu upravo hibride iz ranije grupe zrenja tj. hibride FAO grupa zrenja, tipa 300, 400, eventualno 500 kako bi došlo do ranijeg oprašivanja. 
 
Kada je reč o pšenici, na teritoriji naše opštine obavljena je pravovremena prihrana čemu su pogodovali i povoljni vremenski uslovi u februaru mesecu. Stručnjaci kažu da se za sada beleže neznatni primeri oboljenja na biljkama, ali da će tek početkom i sredinom aprila meseca doći do njihove izraženosti zbog smene kišnih i toplih perioda. Savet je da se stanje kultura redovno prati kako bi se u pravom trenutku tretirale odgovarajućim fungicidima.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 23.05.2018.
Udruženje "Femina" održalo je sastanak o prevenciji zaštite od nasilja u porodici
U samoj ornanizaciji učestvovala je i opština Smederevska Palanka
Postavljeno: 23.05.2018.
Manastir "Pokajnica" obeležio je 200 godina postojanja
Pored godišnjice,obeležena je i slava manastira Sveti Nikola
Postavljeno: 23.05.2018.
Reprize predstava "Radnička hronika" i "Kokoška" u petak i subotu na sceni Gradskog pozorišta u Palanci
Predstave će biti izvedene pred selektorom Republičkog festivala
 

 
 
Kursna lista